Locuitorii din satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, beneficiază de o Casa de Cultură revitalizată, datorită Programului Național „Satul European”.
Proiectul „Lucrări de renovare și dotare a Casei de Cultură din Ruseștii Noi” a fost realizat prin Programul „Satul European”, ediția I și a prevăzut lucrări ample de renovare a clădirii edificiului cultural. Acestea au inclus schimbarea acoperișului, dar și a pardoselii, reconstrucția fațadei și a scărilor, inclusiv a scenei din sala de festivități, precum și construirea unui bloc sanitar nou. Totodată, au fost achiziționate 60 de seturi de vestimentație tradițională pentru copii și adulți, un set de instrumente muzicale și echipamente tehnice moderne, inclusiv au fost procurate draperii noi.
În acest scop, Guvernul a alocat cca 2,42 milioane de lei prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), iar administrația publică locală a contribuit cu 165.000 de lei.
Primarul localității, Valentina Meșină, spune că reabilitarea Casei de Cultură are un impact semnificativ asupra comunității, aducând plus valoare dezvoltării turismului și a promovării valorilor locale.
„Casa de Cultură din Ruseștii Noi a fost transformată într-un adevărat pol cultural. La noi în sat se desfășoară diverse manifestări, inclusiv la nivel național și internațional, cum ar fi: ”Festivalul Diasporei” și ”Festivalul Cireșelor și Vărzărilor”. Suntem obișnuiți să primim mulți oaspeți inclusiv de peste hotarele țării, iar renovarea căminului cultural a contribuit semnificativ la creșterea atractivității localității noastre. În plus, am extins serviciile culturale pentru toate vârstele și nevoile, oferind cercuri de dans, șah, teatru popular și ansambluri vocale pentru orice iubitor al artelor și frumosului. În total, în prezent, în aceste activități sunt antrenați cca 150 de copii și 100 de adulți. Totodată, acum avem posibilitatea să promovăm valorile locale prin expoziții și activități ale meșteșugarilor populari și ale pictorilor naționali și locali. Mulți tineri și voluntari sunt implicați activ în organizarea acestor evenimente culturale, la care participă întreaga comunitate, dar și locuitori din satele învecinate”, a adăugat primarul.
Ca urmare a renovării edificiului cultural, administrația locală a reușit să implementeze un alt proiect benefic pentru localitate.
„Este vorba despre proiectul ”Magia luminii scenice”, care ne-a permis să implementăm tehnologii inovatoare, precum un sistem de iluminare eficient din punct de vedere energetic. Continuăm să lucrăm pentru extinderea serviciilor și accesarea de noi fonduri, contribuind la dezvoltarea unui mediu cultural durabil și inovator la Ruseștii Noi, astfel încât să reușim să atragem atât localnicii plecați peste hotare, cât și să-i motivăm pe cei de acasă să rămână în sat, inclusiv să atragem investitori”, a mai adăugat primarul.
Satul Ruseștii Noi are o populație de aproximativ 5.400 de locuitori, dintre care peste 800 sunt copii.
Menționăm că, prin Programele Naționale „Satul European”, ediția I, „Satul European Expres”, „Extinderea grupelor de creșă publice” și „Construcția/reconstrucția/reabilitarea blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal” au fost implementate, în total, 932 de proiecte de dezvoltare locală. De beneficiile acestor inițiative au parte aproximativ un milion și jumătate de oameni din localitățile țării.