Cei 370 de elevi din clasele primare care învață în Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia au fost în acest an cei mai norocoși copii din instituție, fiindcă s-au mutat într-un bloc de studii totalmente renovat, informează PROVINCIAL cu referire la Ministerul Educației.
Blocul, care în 2013 a fost conservat, din cauza numărului mic de elevi, a fost redeschis în această toamnă, pentru că în ultimii ani numărul copiilor care învață în liceu a crescut de la 600 la 843 de elevi. Astfel, instituția de învățământ a devenit beneficiar al Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, iar la 2 noiembrie curent copiii au pășit pentru prima dată pragul unei școli modernizate, reparate capital și dotate conform celor mai înalte standarde educaționale.
Denisa Prisăcari, eleva clasei a 4-a: „Mie îmi place școala nouă, deoarece învăț într-o clasă spațioasă, în care pătrunde multă lumină. Au fost aduse rechizite noi, fiecare elev are masa sa proprie de muncă, iar tabla interactivă ne dă posibilitatea să accesăm multe aplicații la materiile de studiu. Clasa noastră are un coridor separat pe care îl folosim în pauzele de după ore, astfel noi nu contactăm cu elevi din alte clase, mai ales acum în perioada de pandemie. În școala aceasta nouă au fost create reguli foarte bune de a învăța online și offline. Sunt mândră că învăț aici!”
Gabriela Coroian, eleva clasei a 4-a: „Îmi place mai mult noul bloc de studii, deoarece elevii din clasele primare sunt separați de elevii din clasele mai mari. Sălile de clasă sunt mai spațioase, ceea ce este un avantaj, deoarece sunt într-o clasă numeroasă. Fiecare clasă are propriile vestiare, la care nu au acces alte clase. Îmi mai place și mobilierul, deoarece stăm câte unul în bancă, ceea ce este foarte sigur și confortabil.”
Unii dintre părinți sunt absolvenți ai acestei școli și regretă că nu au avut și ei asemenea condiții, dar se bucură pentru copiii lor, care sunt mai norocoși:
Cristina Hristov-Dvorniciuc, părinte, fostă absolventă: „Am fetiță în clasa întâi în această școală minunată. Eu sunt discipol al acestei școli, am învățat încă pe când nu era renovată. Făcând o comparație, pot spune că este o schimbare radicală. Ceea ce a fost visul nostru cândva este deja realizat pentru copilul meu, care a venit în clasa întâi. Într-adevăr, sunt create toate condițiile la cel mai înalt nivel pentru copii și profesori. Este cald, este bine, este luminos, este o atmosferă plăcută – este tot necesarul pentru obținerea cunoștințelor, pentru dezvoltarea copilului.”
Ana Adonia, părinte: „Condițiile actuale sunt minunate în comparație cu câțiva ani în urmă. Nu putem să comparăm nici cu perioada în care am învățat noi și nici cu alte instituții care nu au ajuns și nu cred că degrabă vor ajunge la așa condiții. Când s-a amenajat clasa de studii, s-a consultat și opinia elevilor. Copilul meu, fiind foarte activ, a participat și la alegerea fondului pereților. Copilul era foarte nerăbdător, cointeresat, foarte responsabil de cum vor păstra ei ceea ce li se oferă, iar eu, când am venit pentru amenajările finale, am zis: regret că copilul meu anul acesta finalizează ciclul primar.”
Învățătorii au simțit cel mai bine transformarea prin care a trecut școala primară, pentru că au predat și în condițiile anterioare:
Tamara Prisăcaru, învățătoare: „Activez în această școală de 28 de ani. Am avut ocazia să muncesc în această incintă chiar și când timpurile nu erau prea bune. Acum avem o școală modernă, o școală renovată. Copiii, atunci când au venit în această instituție, au fost entuziasmați, chiar de la început cu multe emoții au spus „Uau, ce frumos!”.
Ana Aramă, învățătoare: „Aceasta este școala viitorului, așa o văd eu. O școală atât de minunată, cu bănci noi, cu rechizite noi, cu manuale noi și, bineînțeles, cu elevi extraordinari și cu niște părinți care ne-au ajutat să amenajăm această școală. Reacția copiilor, reacția noastră a fost „uau”, venim la o școală unde putem dobândi cunoștințe și putem realiza foarte multe lucruri frumoase.”
Natalia Margin, învățătoare: „ Sunt bucuroasă că activez în această școală după renovare completă. Avem o clasă foarte luminoasă, frumoasă, bine dotată, cu tablă interactivă, cu proiector, calculator. Mulțumim dnei directoare pentru tot efortul pe care l-a depus pentru ca noi să avem astfel de condiții.”
La fel ca și în celelalte 23 de școli reparate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, în instituție a fost reamenajat și dotat și cabinetul medical.
Sofia Gîlca, asistent medical: „Este o plăcere să lucrezi în astfel de condiții. Am fost dotați cu tot echipamentul necesar: mobilier, ustensile, medicamente, absolut totul. Avem suficienți dezinfectanți, săpun, termometre, viziere. Încercăm să diminuăm numărul de îmbolnăviri. În caz că e nevoie, chemăm părinții sau ambulanța, între timp copilul este izolat în încăperea special amenajată, care are și ieșire separată.”
Administrația liceului spune că astfel de condiții găsești în puține școli din țară și le compară cu cele din școlile private:
Lilia Moraru, director adjunct: „Am deja 23 de ani de când muncesc în această instituție. Am lucrat inițial 8 ani în acest bloc unde nu prea erau condiții. Acum, când am trecut în acest bloc renovat capital nu ne putem acomoda cu așa condiții bune, europene, aș spune, că nu-ți vine să pleci acasă. În prima zi, când le-am făcut excursie copiilor prin toate sălile, blocurile sanitare, coridoarele, ei erau entuziasmați de ceea ce văd și nu voiau să plece. Acest proiect ne-a oferit multe oportunități: avem spații pentru 14 clase, inclusiv pentru clasa de limbi străine, avem cabinet medical foarte bine dotat, blocuri sanitare pentru băieți și fete la ambele etaje, pentru copii cu necesități speciale; coridoarele sunt spațioase, mari, este foarte cald. Clasele sunt dotate cu mobilier reglabil (antiscolioză), table interactive, tablele de scris sunt magnetice, adică tot ce este necesar pentru o școală adevărată. Eu am fost și în alte școli și, cel puțin la sud, o astfel de școală precis nu mai este, poate doar la Chișinău, unde există școli private.”
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia a beneficiat de o investiție de circa 11 mln de lei pentru reparația capitală a blocului claselor primare și de circa 4 mln pentru dotarea cu mobilier și utilaj. Lucrările de reparație sunt încadrate în Proiectul „Reforma învățământului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, cu suportul financiar al Băncii Mondiale.
Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.