Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a vizitat o întreprindere agricolă din Comrat, specializată în cultivarea căpșunilor, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat, compania, fondată în anul 2020, a construit un complex de seră cu o suprafață de 1 hectar și a efectuat irigații prin picurare. Irigarea se efectuează dintr-o piscină de depozitare în care se acumulează apa de ploaie. Pentru siguranța recoltei și vânzarea ulterioară a acesteia, a fost achiziționat un frigider cu o capacitate de 500 de kilograme.
În urmă cu doi ani, compania a primit subvenții de la bugetul UTA Găgăuzia în sumă de aproape 500 de mii de lei pentru construcția unui complex de seră.
Șeful întreprinderii Maxim Dianov i-a povestit Guvernatorului Autonomiei că ideea cultivării căpșunilor pe terenul închis s-a dovedit a fi profitabilă. Astfel, riscurile de pierdere a culturilor din cauza condițiilor climatice nefavorabile sunt reduse la minimum, iar indicatorii de randament în condiții de seră sunt semnificativ mai mari decât în condiții de teren deschis. Prima recoltă de căpșuni a fost deja vândută pe piețele din Găgăuzia și întreaga Republică Moldova de la sfârșitul lunii aprilie. Toate culturile recoltate sunt ambalate în recipiente din plastic pentru confortul cumpărătorilor.
Printre problemele cu care se confruntă producătorul local, Maxim Dianov a remarcat concurența ridicată din partea importatorilor, precum și cerințele ridicate pentru vânzarea de bunuri impuse de rețele mari de tîrguială.
Irina Vlah a apreciat foarte mult nivelul echipamentelor tehnologice și soluțiile inovatoare implementate la întreprindere.
“Regiunea noastră se află într-o zonă de agricultură riscantă. Cel puțin o dată la 5-6 ani ne confruntăm cu consecințele catastrofale ale unei secete prelungite. Nu mai putem conduce agricultura, folosind metodele vechi, sperând că următorul sezon agricol va fi favorabil. Este necesar să se introducă noi tehnologii, cum ar fi construcția de bazine de depozitare, sisteme de irigare și o creștere a suprafeței spațiilor verzi. Sunteți primii din Găgăuzia care ați urmat această cale și ați primit deja primele dividende. Alți agrari din regiunea noastră și din întregul sud al Moldovei pot și trebuie să învețe din exemplul Dumneavoastră”, a menționat Irina Vlah.