În data de 7 octombrie, în raionul Cimişlia au fost organizate aplicaţii complexe la protecţia civilă, informează PROVINCIAL
Conform scenariului, s-a produs un cutremur de pământ, epicentru căruia se află în munţii Carpaţi, la o distanţă de aproximativ 170 km, de la teritoriul raionului Cimişlia.
În urma calamităţii naturale a fost afectată infrastructura raionului, au fost înregistrate întreruperi a energiei electrice, scurgeri de gaze, accidente rutiere, localizarea unei răspândiri de rabie.
Pentru lichidarea consecinţelor cutremurului, pe alertă au fost ridicate forţele IGSU, formaţiunile protecţiei civile şi toate serviciile raionale și de urgenţă.
Astfel, pentru gestionarea situaţiilor de criză a fost convocată Comisia pentru Situaţii Excepţionale a raionului Cimişlia cu instituirea Punctului Teritorial de Dirijare în Situaţii de Risc.
Prima locaţie a avut loc la Instituția Publică Liceul Teoretic „Ion Creangă”, unde elevii au fost evacuaţi, la fel, a fost căutate şi salvate persoanele rămase blocate în interiorul liceului.
La a doua locaţie a avut loc intervenţia forţelor specializate (112) la un accident rutier cu victime multiple, cu implicarea unui mijloc de transport ce transporta butelii de clor.
La a treia locaţie a avut loc organizarea activităţii IMSP Spitalul Raional Cimişlia în urma unui accident rutier cu multiple victime şi organizarea activităţii privind deconectare de la reţelele electrice şi conducta de gaze naturale.
La a patra locaţie a avut loc acţiunile de localizare a răspîndirii epizootiei (rabie).
La a cincea locaţie a avut loc organizarea şi desfăşurarea lucrărilor de salvare a persoanelor sinistrate în timpul lichidării consecinţelor cutremurului de pământ cu producerea ulterioară a unui incediu la Liceul în construcţie cu 3 nivele.
La a şasea locaţie au fost desfăşurată activitatea taberei de câmp pentru sinistraţi şi activitatea Serviciului alimentare şi comerţ al raionului Cimişlia.
Ţinem să menţionăm că, astfel de aplicaţii sunt organizate odată la cinci ani în toate raioanele ţării şi au drept scop pregătirea şi verificarea capacităţilor formaţiunilor protecţiei civile şi instituţiilor de gestionare a crizelor.