La 26 iunie curent, de Ziua națională a Portului popular, Secția Cultură a Consiliului raional Rezina, în parteneriat cu primăria Saharna Nouă, a organizat și desfășurat cea de-a III-a ediție a Festivalului raional al cântecului, jocului și portului popular cu genericul ,,Cânt și joc moldovenesc”, informează PROVINCIAL.
Potrivit autorităților, printre obiectivele Festivalului se regăsesc: revitalizarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului muzical-coregrafic moldovenesc; popularizarea valorilor spirituale şi culturale ale neamului, propagarea culturii tradiţionale moldoveneşti; reanimarea cântecelor și dansurilor folclorice, readucerea lor în circuitul cultural, promovarea formațiilor de cântec și dans folcloric și a portului popular moldovenesc; educarea tinerei generații prin punerea în circulaţie a unor cântece valoroase, din diferite zone ale ţării.
Astfel, festivalul „Cânt și joc moldovenesc” a demarat cu o paradă a portului popular pe strada centrală a satului Saharna Nouă, după care, în parcul din localitate, toți participanții, spectatorii, oaspeții Festivalului s-au încins într-o horă a neamului, jucată cu multă pricepere și îndemânare.
La inaugurarea Festivalului, a participat Aurelia Grigoriță, vicepreședinte al raionului Rezina, Angela Racu, șeful Secției Cultură Rezina, dar și pe primarul de Saharna Nouă, Victor Macrii.
În scenă au urcat 15 colective participante, prezentând tradiţiile şi valorile de la baștină prin intermediul cântecului folcloric.
Cei care au încântat ochiul și inima spectatorilor au fost: Formația folclorică „Trandafirii” din satul Trifești (conducător – Victor Borș); Formația folclorică „Busuiocul” din satul Țareuca (conducător – Ana Burduja); Formația folclorică de copii „Spicușor” din satul Țareuca (conducător – Ana Burduja); Formația folclorică „Comoara satului” din satul Mateuți (conducător – Tatiana Cazac); Formația folclorică „Pădureanca” din satul Țahnăuți (conducător – Serghei Grosu); Formația folclorică de copii „Mugurașii” din satul Țahnăuți (conducător – Vasile Leșan); Formația folclorică „Floarea dorului” din satul Cuizăuca (conducător – Ana Odobescu); Formația folclorică „Sălcioara” din satul Solonceni (conducător – Vasilița David); Formația folclorică „Lozioara” din satul Sârcova (conducător – Elena Cușnir); Formația folclorică „Moștenitorii” din satul Cinișeuți (conducător – Anna Cușnir); Ansamblul folcloric „Opincuța” de la PRC „Nicolae Lupov” (conducător – Eugenia Cernega); Formația folclorică de bărbați „Haiducii” de la PRC „Nicolae Lupov” (conducător – Maxim Frunză); Orchestra de muzică populară „Floricica” de la PRC „Nicolae Lupov (conducător – Igor Bucatari); Ansamblul de dansuri populare „Chindia” de la PRC „Nicolae Lupov” (conducător – Igor Șveț), și Formația folclorică „Lozioara” din satul Buciușca (conducător – Margarita Codreanu).
“Apreciem munca și dedicația colectivelor folclorice, care, pe lângă programul artistic, pe care l-au prezentat de pe scena Festivalului „Cânt și joc moldovenesc”, au amenajat tradiționale și frumoase case mari moldovenești: Formația folclorică „Trandafirii” din satul Trifești; Formația folclorică „Floarea dorului” din satul Cuizăuca; Formația folclorică „Sălcioara” din satul Solonceni; Formația folclorică „Lozioara” din satul Sârcova; Formația folclorică „Moștenitorii” din satul Cinișeuți; Ansamblul folcloric „Opincuța” de la PRC „Nicolae Lupov” și Formația folclorică „Lozioara” din satul Buciușca.
În cadrul Festivalului, ne-au bucurat ochiul și mai multe expoziții personale ale lucrărilor meșterilor populari din raion. În afară de faptul că au admirat rezultatul măiestriei și priceperii meșterilor noștri populari, vizitatorii au avut ocazia de a achiziționa unele dintre lucrări. Cu exponate de zile mari ne-au încântat meșterii populari Ana Purici, Mihai Cotelea, Vitalie Cernega din Rezina, Iurie Lazari, Tatiana Lazari, Liuba Șveț, Valentina Beldiman din Saharna Nouă și Elena Taban din Țahnăuți,” spune Consiliul raional Rezina.
De asemenea, potrivit CR Rezina, pe finalul spectacolului, care a fost unul de voie bună și cinstire a portului popular, obiceiului și folclorului autentic, meșterul popular din Saharna Nouă, Liuba Șveț, a amintit de pe scenă de regretatul Sergiu Botnaru, fost director al Căminului de cultură din localitate, răpus în anul trecut de o boală nemiloasă. În memoria lui, a interpretat și o strofă dintr-o romanță care îi plăcea mult lui Sergiu, iar la final a rugat spectatorii să n-o aplaude, ci, printr-un minut de reculegere, să cinstească amintirea acestui om de cultură.
Festivalul „Cânt și joc moldovenesc”, ediția a III-a, a fost găzduit cu mult drag de către primăria comunei Saharna Nouă. De altfel, toți participanții, meșterii populari, toți cei, care au fost implicați în vernisarea Expoziției „Casa mare”, au primit diplome și premii bănești, înmânate de către Aurelia Grigoriță și Angela Racu.