Ion Sula, președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), fost director al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a comentat „anunțul în stil triumfalist al Guvernului de zilele trecute despre restructurarea invocându-se drept necesitate „…prestarea serviciilor în mod eficient, transparent și centralizat”, subliniind că „în general, orice intenție de a reduce numărul șefilor dă bine la percepția publică. Orice produs dacă este ”ambalat” frumos se vinde mai bine. Dar haideți să vedem și „calitatea” produsului”, informează PROVINCIAL.
Ex-ministrul Agriculturii a precizat că, potrivit HG 600/2018, abrogată odată cu aprobarea hotărârii de referință, subdiviziunile teritoriale ANSA au avut statut de direcții și personalitate juridică.
„Dar iată că dl Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, care reprezintă autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea politicilor în domeniul agro-alimentar se pare că în general nu cunoaște situația. În cadrul unei emisiuni, fiind întrebat despre reorganizarea dată, s-a limitat la salutarea acestei reforme care în opinia dânsului ”prevede retragerea statutului de personalitate juridică a subdiviziunilor ANSA, calificându-le drept filiale. Mai mult ca atât se pare că și s-a rătăcit în numărul acestora menționând că „avem 10 ANSA filiale în teritoriu și una în centru, iar statul nu are nevoie de 11 ANSA”.
Asta în timp ce proiectul prevede reducerea subdiviziunilor cu statut de direcție de la 23 de direcții la 10, care se pare că și în așa număr sunt contestate de Ministrul Bolea.!!! Este oare o simplă necunoaștere, sau o poziție de intenție de a lichida toate structurile ANSA din teritoriu? Poate lăsați doar ministerul și ANSA la Chișinău?”, a menționat el într-o postare pe Facebook.
Fostul director al ANSA a evidențiat că, „de fapt, așa-numita reformă nu are nimic în comun cu o reformă veritabilă, care, cu adevărat, să genereze impact, prin eficientizarea serviciilor, transparență etc. În realitate, această are câteva scopuri:
1) Concentrarea întregii puteri decizionale în mâinile Directorului general ANSA, folosirea reorganizării ca „bâtă“ administrativă împotriva oamenilor incomozi din teritoriu și, după caz, ca instrument de loializare a altor angajați (a se vedea evoluția din ultimul an, la capitolul demisii, litigii de muncă, în cadrul ANSA);
2) Abordarea unei probleme grave cu care se confruntă ANSA – salarizarea personalului, printr-o manieră urâtă, deoarece lichidăm unitățile de personal din teritoriu pentru a majora salariile la nivel central. În final, declarăm triumfalist că ne gândim la oameni, fortificăm capacitățile ANSA, majorăm salariile… Dar care vor fi consecințe grave pentru responsabilitățile statului pentru siguranța agro-alimentară și în ce măsură această majorare de salarii rezumată corespunde necesităților salariaților ANSA, care activează deseori în condiții extreme și sunt expuși riscului în exercitarea profesiilor.”
„Revenind la enunțurile manipulatorii ale Guvernului și Ministrului Bolea pe marginea acestei Hotărâri:
Se vor reduce funcțiile de conducere de la 20% la 12% (!?).
Serios..? Stimați guvernanți, dar de ce nu ați spus același lucru doar că invers atunci, când s-a majorat numărul funcțiilor de conducere la reorganizarea ministerelor, în vara anului 2021. De exemplu, la Ministerul Agriculturii și cel al Mediului, în urma divizării, funcțiile de conducere în cadrul acestor ministere au crescut, prin dublarea numărului de secretari de stat, șefi de cabinete, de direcții, numărul funcțiilor de conducere majorându-se de la 31% la 38%, cam tot atât cu cât Guvernul declară că a redus șefi la ANSA…
De fapt, analizând noua structura ANSA, Guvernul a uitat să informeze că numărul «Șefilor» în aparatul central ANSA crește de la 30 la 52!
Reducerea numărului de personal (!?)
Un alt lucru ”de taină”, este numărul real de unități de personal și care funcții urmează a fi reduse. Potrivit HG, din cele 22 de direcții teritoriale ANSA, 12 vor fi lichidate, iar fiecare din cele 10 direcții rămase va deservi 3-5 raioane (în comparație: până la reorganizare o direcție teritorială deservea 1-2 raioane). Deci micșorăm numărul de personal în teritoriu și majorăm excesiv povara responsabilităților per colaborator rămas, extindem arealul teritorial de delegare? Dar unde este fundamentarea financiar-economică care justifică politicile de intervenție propuse?
Dar cel mai interesant, ce au mai uitat să menționeze cei de la Guvern, este faptul că în teritoriu vor fi reduse circa 450 unități de personal, iar iată că aparatul central care prin definiție este unul birocratic, se va majora cu 74 unități de personal, dintre care cum spuneam mai sus numărul funcțiilor de conducere constituie – 52, care la o adică se vor ocupa de „managementul structurilor teritoriale” (va avea teritoriul nevoie de hârtie, rechizite, combustibil etc., acestea cu autorizarea șefilor vor primi centralizat de la capitală toate consumabilele). Iată acesta este adevăratul scop al așa numitei centralizării.
A fost enunțat că vor fi reduse funcțiile vacante. Dacă sunt vacante, nu ne mai avem nevoie de ele? După această logică se ghidează Guvernul sau totuși o reorganizare ar trebui să se bazeze pe o analiză funcțională și instituțională a entității?
Dar nici în forma expusă nu este credibilă această teză. ANSA nu are 450 de funcții vacante. Cel puțin aceasta arată datele publicate pe pagina web a instituției, unde la rubrica concursuri în mare parte în aparatul central, pot fi găsite periodic, maxim 10-12 funcții vacante.
În realitate, cel mai probabil „se va tăia în carne vie”. Este formula ideală de a elimina din sistem persoane incomode, inclusiv foști angajați aflați în litigii de muncă cu ANSA ce ar putea să revină spre restabilire în baza deciziilor judecătorești, cei aflați în concedii de maternitate, dar și foarte mulți din angajați care la moment sunt in funcții și își fac conștiincios munca, dar, cu regret, nu împărtășesc viziunile partinice ale șefilor.
În primul rând, vor fi reduși oamenii din cele 12 Direcții teritoriale care vor dispărea complet. Un alt exemplu, sunt medicii veterinari, angajații ANSA din piețele agricole din țară, unicii oameni care garantează inofensivitatea produsului la plasarea lui pe piață”, a mai menționat el.
Ion Sula s-a referit și la costurile reformei și a spus că „și aici asistăm la manipulare și dezinformare”.