Peste 100 de elevi de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” au obținut premii la olimpiadele din anul 2024. Performanțele impresionante ale elevilor demonstrează angajamentul față de excelența educațională și interesul față de învățare și cunoaștere.
Instituția se dedică promovării și susținerii elevilor, precum și încurajării interesului pentru creativitate și inovație, oferindu-le elevilor noștri posibilitatea să se regăsească și să se desăvârșească într-un domeniu de care sunt pasionați.
Având în vedere că instituția dispune de un potențial de 53 de elevi dotați, reprezentând 6,65% din totalul elevilor, cadrele didactice au un rol esențial în dezvoltarea acestui potențial prin activități bine structurate și materiale didactice adaptate. Activitățile destinate copiilor dotați nu sunt doar un mijloc de aprofundare a cunoștințelor, ci și un mod de a stimula creativitatea, gândirea critică și autonomia în învățare, abilități esențiale care le vor permite elevilor să își exploreze pe deplin capacitățile și să exceleze în domeniile lor de interes.
„Realizările remarcabile ale prometeiștilor sunt o dovadă clară a perseverenței, a muncii și a dedicării lor. La Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, prin abordări inovatoare și adaptative, ne-am angajăm să le asigurăm un mediu educațional pozitiv, deschis și motivant, care să încurajeze nu doar excelența academică, ci și dezvoltarea creativității și a spiritului inovativ. Credem cu tărie că fiecare elev are potențialul de a excela într-un anumit domeniu. Succesul lor este și succesul nostru, al întregii echipe de profesori și părinți. Și doar prin triada elev-părinte-școală, putem sprijini aceste tinere talente,” a menționat directoarea liceului Tatiana Bologan.
Un aspect notabil este faptul că la etapa locală a organizării concursurilor școlare au participat o treime în plus de elevi față de anii anteriori, ceea ce reprezintă nu doar interesul și motivația sporită a elevilor, ci și eficiența strategiilor de pregătire implementate de profesori. Această participare crescută demonstrează succesul activităților destinate elevilor dotați și subliniază importanța continuării acestor eforturi, pentru a încuraja cât mai mulți elevi să își atingă potențialul maxim.
Astfel, la etapa de sector, la discipline precum: biologie, chimie, fizică, matematică, geografie, istorie, limba engleză, limba franceză, limbă și literatură română, 15 elevi au obținut locul I, 25 – locul II, 26 – locul III, 42 de elevi au primit mențiuni, iar 3 elevi au fost onorați cu Premiul Mare.
La nivel municipal, 6 elevi de la „Prometeu-Prim”, au primit diplomă de gradul I, 5 elevi – locul II, 10 elevi au obținut locul III și 12 elevi au primit mențiune.
La etapa republicană, Nichiforova Elizaveta, elevă în clasa a XI-a, profesoară – Angela Mămăligă, a obținut locul I la olimpiada de limbă engleză, iar Vieru Ilinca, elevă în clasa a X-a, profesoară – Razmerița Victoria, a primit diplomă de gradul I la olimpiada de limbă franceză.
Locul II: Macovei Alexandru, clasa a IX-a, profesoară – Damian Ludmila (fizică), Zaporojan Damiana-Amelia, clasa a IX-a, profesoară – Axînti Svetlana (geografie), Vieru Ilinca, clasa a X-a, profesoară – Gaju Mariana (geografie), Zaporojan Damiana, clasa a IX-a, profesoară – Chirica Alexandra (istoria românilor și universală), Zaporojan Damiana-Amelia, clasa a IX-a, profesoară Fiodorov Victoria (limba engleză).
Locul III: Topală Mariana, clasa a IX-a, profesoară – Topală Viorica (matematică), Cheptănaru Nicolae, clasa a IX-a, profesoară – Șterbeț Daniela (chimie), Zaporojan Dragoș-Alin, clasa a IX-a, profesoară – Axînti Svetlana (geografie), Vieru Ilinca, clasa a X-a, profesoară – Pila Victoria (istoria românilor și universală), Grin Eva, clasa IX-a, Gropa Galina (limba engleză), Magdei Grigorii, clasa VII, profesoară – Popa Ana (matematică).
Mențiune: Macovei Alexandru, clasa a IX-a, profesoară – Șterbeț Daniela (chimie), Popovici Ksenia, clasa a IX-a, profesoară – Șterbeț Daniela (chimie), Macovei Alexandru, clasa a X-a, profesoară – Topală Viorica (matematica), Marian Alexandru, clasa a X-a, profesor – Cârlig Sergiu (fizică), Vieru Ilinca, clasa a X-a, profesoară – Munteanu Svetlana C (limba engleză).
Aceste rezultate reflectă nu doar pregătirea temeinică a elevilor, pasiunea pentru cunoaștere, dar și importanța eforturilor comune ale elevilor, părinților și profesorilor, instituția afirmându-se, în acest context, nu doar ca un mediu educațional performant, ci și ca un incubator de talente care promovează excelența academică.