În baza acordurilor de colaborare pe care SE Bordnetze SRL le are cu Şcoala profesională din orașul Orhei şi cu Colegiul de Inginerie din Străşeni, elevii şi studenţii acestor două instituţii au obţinut o şansă reală de a efectua stagiul de practică la una dintre cele mai moderne fabrici din Moldova (Fabrica de cablaje auto din Orhei), dar şi de a se angaja ulterior.
Pentru a vedea ce înseamnă pentru studenţi şi elevi această oportunitate, a fost solicitată opinia unora dintre ei, dar şi opiniile celor care-i ghidează în perioada de practică.
Cristian Pasat, elev la Şcoala profesională din or. Orhei: „Practica ne ajută să obţinem cunoştinţe şi capacitate profesională pentru profesia aleasă. În timpul practicii la SEBN MD, am avut posibilitatea de a activa și observa procesele de producție din diferite sectoare. În departamentul inginerie, am participat la montarea gridurilor, asamblarea staţiilor, pregătirea tuburilor pentru grid, lipirea vizualelor. Ulterior, am fost repartizat în alt sector, unde am fost familiarizat cu procesul de verificare electrică şi control al modulelor de cablaj, deservirea staţiilor de control. Stagiul de practică a fost precedat de training cu referire la toate procesele de producție, pentru a ne forma o opinie generală despre specificul activității fabricii. În timpul practicii, beneficiem de transport gratis, echipament, condiţii de muncă normale, plată lunară satisfăcătoare. La locul de stagiu primim sarcini zilnic şi ne străduim să le îndeplinim corect şi calitativ. Cu întrebările apărute ne adresăm la şeful de echipă, maistru, instructor sau şef de secţie. Practica ne ajută să obţinem cunoştinţe şi capacitate profesională pentru profesia aleasă. Aş dori să lucrez la SEBN MD, pentru că este o uzină europeană cu locuri de muncă convenabile şi condiţii bune, salariu avantajos şi creștere profesională”.
Octavian Vrabie, elev la Şcoala profesională din or. Orhei: „Am învățat pas cu pas operațiile specifice diferitor procese. Stagiul de practică este foarte important, căci vine să completeze instruirea teoretică. Am învățat pas cu pas operațiile specifice diferitor procese, cum ar fi : deblancarea, sudura, clipsarea, bandajarea, etc. În timpul practicii, în zona de tăiere și sertizare am îndeplinit funcţii auxiliare, ceea ce a îmbunătățit competențele noastre tehnice. Am participat la curăţirea miniaplicatorului, verificarea şi împachetarea cablajului, studierea procesului de dirijare a maşinei KOMAX. Printre alte beneficii în cadrul stagiului de practică, aş menţiona: transport gratis, echipament de muncă, salariul lunar, condiţii de muncă normale. Practica ne ajută să ne dezvoltăm abilitățile tehnice şi cunoştinţele profesionale. Mi-aş dori să mă angajez la fabrică, deoarece condiţiile de muncă sunt normale, salariul este stabil și plus este în apropiere de casă”.
Mihai Gîrlea, elev la Şcoala profesională din or. Orhei: „Avem posibilitatea de a studia și a lucra cu echipament tehnic modern. În timpul practicii la fabrica de cablaje auto, am făcut cunoștință cu procese noi de lucru, cum ar fi cum ar fi sudura cu ultrasunet, clipsarea etc. Cel mai important lucru, în cadrul practicii este posibilitatea de a studia și a lucra cu echipament tehnic modern. Îmi place că în timpul practicii beneficiem de transport gratis, echipament şi salariu satisfăcător. Aş dori să lucrez la o fabrică ca SEBN MD, deoarece oferă un loc de muncă confortabil cu creştere în carieră şi salariu avantajos”.
Ion Munteanu, maistru-instructor, Şcoala profesională din or. Orhei: „Toți elevii la moment își exprimă intenția de a activa în cadrul fabricii. Coordonez grupul din anul I, meseria electromontor utilaje de dispecerat şi teleautomatică. Echipa de instructori din cadrul companiei ne-a oferit instructaj cu privire la toate procesele tehnologice care sunt realizate în aria de producție. Elevii sunt la început de drum, manifestă interes și curiozitate față de activitate. În urma executării planului şi programei pentru formarea deprinderilor practice şi implicării nemijlocite a elevilor în procesele tehnologice, va avea loc o creștere semnificativă a nivelului lor de calificare, într-un final formându-se ca buni specialişti, capabili să aplice cunoștințele și abilitățile în practică. Toți elevii la moment își exprimă intenția de a activa în cadrul fabricii”.
Vladimir Pavlinciuc, maistru-instructor, Şcoala profesională din or. Orhei: „Ucenicii au făcut cunoştinţă cu toate procesele tehnologice executate la Uzină. În cadrul practicii, ucenicii din grupa mea au făcut cunoştinţă cu toate procesele tehnologice executate la Uzină. Datorită transferului în diferite sectoare de producere, elevii au fost încadraţi în procesele de asamblare şi montaj a două conveioare. În rezultatul repartizării corecte la sectoarele de producere, după capacităţile teoretice, fizice şi sociale, majoritatea elevilor îndeplinesc lucrări de asamblare, montaj, mentenanţă a utilajului de sine stătător. Un rol important a avut şi şcolarizarea cu diferite procese de lucru, ceea ce le oferă perspectiva de a fi integrați multidisciplinar. După analiza testărilor, atât la Şcoala profesională, cât şi la Uzină, planificăm încadrarea în muncă la sectoarele: Mentenanţă – doi elevi; Tehnician Inginer – cinci elevi; Operatori sertizare şi tăiere – trei elevi. De comun acord cu responsabilii de sectoare, se va face integrarea lor profesională”.
Dan Sclifos; student la Colegiul de Inginerie Străşeni: „Aici este un mediu modern şi toate condiţiile de muncă pentru lucrători simpli, ingineri. În cadrul stagiului de practică desfășurat în cadrul fabricii SEBN MD, m-am familiarizat cu numeroase procese tehnologice industriale şi principiul lor de funcţionare. Am participat la crimpare, rutare, reparaţii, întreţinere tehnică, citirea desenului tehnic şi folosirea lui. Îmi place că, în cadrul practicii la SEBN MD, beneficiem de transport, hrană, vestiar, echipament special pentru lucru, salariu. Aş dori să lucrez la fabrică. Aici este un mediu modern şi toate condiţiile de muncă pentru lucrători simpli, ingineri”.
Dionisie Purici, student la Colegiul de Inginerie Străşeni: „În general este foarte bine la fabrica SEBN MD. La fabrică am învăţat multe despre procesele industrial-tehnologice, clipse, sudură şi citirea desenului tehnic. Am beneficiat de transport, hrană, haine speciale de muncă şi toate astea gratuit. Aş vrea să mă angajez aici, pentru că este destul de confortabil graficul de muncă, în general este foarte bine la fabrica SEBN MD”.
Marcel Roşca, student la Colegiul de Inginerie Străşeni: „SEBN MD oferă perspective motivante. La fabrică, am învăţat toate procesele de lucru, etapele – de la materia primă până la procesul finit, construcţia utilajului. Îmi place că, chiar şi în calitate de stagiar, beneficiez de salariu, transport şi hrană gratuit, echipament de protecţie. Iau în calcul o eventuală angajare aici, pentru că fabrica SEBN MD oferă perspective motivante”.
Ion Boţan: student la Colegiul de Inginerie Străşeni: „La fabrică oamenii sunt bine dispuşi întotdeauna, emană bună dispoziţie. La fabrică am învăţat despre construcţia, deservirea diferitor utilaje mecanice şi electrice ca: maşini de sudură, clipsare, tăiere şi altele. Te simţi confortabil aici, mai ales că ni se oferă transport, hrană şi salariul de ucenicie. Mi-aş dori să fac parte din echipa de la fabrică, deoarece aici oamenii sunt bine dispuşi întotdeauna, emană bună dispoziţie, ceea ce este o dovadă că nu sunt puşi la muncă forţată, iar dacă apare vreo dificultate – se rezolvă. Şi încă un plus este că SEBN MD oferă perspective motivante”.
Oxana Cernica, responsabil de practică, SEBN MD: „Toți elevii, care efectuează stagiul de practică, au oportunitatea de a deveni ulterior angajaţii fabricii. Dat fiind faptul că domeniul de asamblare a cablajelor electrice este nou pentru regiunea dată, elevii au manifestat interes şi au fost captivaţi de utilajele moderne, de oportunităţile de desfăşurare a stagiului de practică, de cunoştinţele şi abilităţile dezvoltate în cadrul companiei, de experienţa specialiştilor. Abilităţile şi deprinderile practice dobândite în perioada stagiului de practică în cadrul companiei le oferă şanse mari de a fi angajaţi (ca tineri specialişti) după încheierea studiilor”.
Dina Roșca