
Elevii Liceului Teoretic „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni, au avut astăzi, 20 mai 2025, oportunitatea de a învăța cum să reacționeze corect în situații excepționale, în cadrul unor aplicații organizate de salvatorii Direcției Regionale Situații Excepționale Căușeni a IGSU.
Pentru a fi mai bine pregătiți în caz de incendiu sau alte situații de urgență, elevii și cadrele didactice au participat la exerciții de evacuare, exersând modul de reacție și capacitatea de a acționa coordonat.
Scopul acestor activități a fost pregătirea elevilor, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar pentru a reacționa prompt, responsabil și eficient în cazul unui incendiu, cutremur sau altă situație de risc.
Scenariul aplicațiilor a presupus izbucnirea unui incendiu în sala muzeului de la primul nivel al clădirii. Astfel, elevii, personalul didactic și cel auxiliar au fost implicați în exerciții de evacuare în zone sigure, sub supravegherea specialiștilor. La semnalul de alarmare, participanții și-au testat capacitatea de reacție rapidă, fiind ghidați de salvatori și administrația instituției, pentru a părăsi clădirea în mod coordonat, pe căile de evacuare marcate, evitând panica.
Pe parcursul zilei, salvatorii au desfășurat și sesiuni de instruire teoretică, oferind elevilor informații esențiale despre comportamentul în caz de incendiu sau cutremur. Totodată, au avut loc demonstrații practice privind utilizarea corectă a stingătoarelor și lichidarea focarelor improvizate, la care elevii au participat activ.
În contextul apropiatei vacanțe de vară, pompierii au informat copiii despre principalele riscuri sezoniere, precum: pericolul de înec, incendierea vegetației uscate, manipularea necorespunzătoare a aparatelor electrice și urcarea la înălțimi. Elevii au fost încurajați să manifeste un comportament preventiv și responsabil în toate aceste situații.
La exerciții au participat 472 de elevi, care au dobândit cunoștințe teoretice și practice privind reacția corectă în cazul producerii unor situații excepționale
Activități similare sunt organizate periodic de salvatori și pompieri în cadrul campaniei de informare și pregătire a populației privind prevenirea riscurilor și comportamentul adecvat în situații de urgență.
În ultimele două săptămâni, IGSU a desfășurat aplicații practice în 106 instituții de învățământ din întreaga țară, instruind peste 26 800 de elevi. De la începutul campaniei au fost organizate aplicații în cadrul a 517 instituții de învățământ, cu instruirea a 102 377 de elevi, 2 162 cadre didactice, dar și 853 angajați auxiliari.