La 3 martie 2023, în contextul Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor 2023,, ajuns la cea de a 57-a ediție, pe scena casei de cultură din or.Ștefan Vodă a evoluat ansamblul profesionist de cântece și dansuri „Düz –Ava”, colectiv artistic emerit al Republicii Moldova.
În premieră la Ștefan Vodă, în cadrul proiectului ,,Descoperă Găgăuzia prin Cultură” locuitorii raionului au avut posibilitatea să cunoască mai îndeaproape tezaurul bogat și inedit al Gagauz Yeri, să savureze din coloritul cântecului și dansului, să aprecieze frumusețea costumului tradițional, dar și să simtă temperamentul înflăcărat al Găgăuzei.
În debutul spectacolului, atenția publicului a fost cucerită prin suita de dansuri ,,Prietenie” – intercalare de mișcări sincronizate regăsite în coregrafia găgăuză și moldovenească, or datorită trecutului istoric, dansul găgăuzesc înscrie influențe turcești, moldovenești și balcanice. ,Prietenia” a fost mesajul de salut nonverbal în limbajul artei care a expus mai mult decât orice cuvânt.
Spectacolul a fost să fie prezentare a artei, suflului și esenței în sine a Gagauz Yeri și a poporului său.
Ritmurile muzicii în interpretarea orchestrei dirijată de Tatiana Șcegoleva, directoarea Ansamblului ,,Düz –Ava”, lucrător emerit în domeniul culturii din Găgăuzia, maestru în artă al RM cu soliștii instrumentiști Evghenii Iusiumbei (acordeon) și Ilia Draganov (gaida), precum și vocile vibrante ale soliștilor: Andrei Ivanov, Irina Poidolova, Ivan Babov și Vitalie Vasilioglo, artist emerit al Găgăuziei, au redat publicului sentimentele de mândrie față de plaiul natal, de prietenie și dragoste.
“Indiscutabil, spectacolul a fost întregit și înfrumusețat cu dansurile variate. Prin integritatea, coloritul, desenele și caracterul compozițiilor coregrafice, prin grațiozitatea fetelor dansatoare și energia uitimoare a băieților, toate acestea ,,condimentate” cu costumație irepetabilă, muzică și dispoziție incendiară, în scenă s-au produs adevăratele povești cu subiect al tradițiilor și obiceiurilor găgăuzești (montate de regretatul Constantin Germec. Astăzi dansatorii sunt conduși și îndrumați de discipolul său, coregraful, Victor Gradinar).”
Mesajul artistic a fost primit și apreciat de publicul din Ștefan Vodă.
Irina Vlah, Bașcana Găgăuziei, a salutat gazdele în română:”Cu pace în suflet și cu gânduri frumoase am venit astăzi la Dumneavoastră. Iar în scenă au urcat acei care ne duc faima culturii și tradițiile noaste identitare. Este ceia ce ne-am propus, realizând proiectul de suflet ,,Descoperă Găgăuzia prin Cultură”. Am observat pe fețele Dvs. zâmbete și sclipiri de lumină în ochi. Aceasta înseamnă că eforturile artiștilor noștri de a vorbi în limba cântecului și a dansului de a vorbi despre cultura găgăuză nu au fost zădarnice. Ne-ați înțeles, ne-am înțeles!”
Vasile Maxim, președintele raionului, a salutat prezența oaspeților pe meleagurile raionului Ștefan Vodă, mulțumindu-le pentru oportunitatea: de a viziona spectacolul muzical, unical, extraordinar… Având în vedere desfășurarea în întreaga republică a Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor” este un cadou pentru toate doamnele raionului Ștefan Vodă! Prin cultură se întărește prietenia între popoare, între oameni…
Drept mulțumire, pentru aportul substanțial adus în păstrarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor găgăuze, prestație înaltă și măiestrie scenică, Președintele Maxim a înmânat Diploma de gratitudine și coșul cu flori întregului colectiv ,,Düz –Ava”.
Primarul or. Ștefan Vodă, Vladislav Cociu la fel a salutat oaspeții: „Bine ați venit la Ștefan Vodă – orașul perspectivelor, oamenilor buni și tehnologiilor inteligente!,” apreciind relațiile prietenești stabilite prin cultură între cele două comunități, nivelul interpretativ și prestația ansamblului ,,Düz –Ava” pentru care a venit cu Diplomă de merit și flori.
Peste 50 de ani colectivul ,,Düz –Ava” promovează cultura, devenind cartea de vizită a găgăuzilor și evenimentul din seara de 03 martie prin evoluarea ansamblului, ne-a convins încă o dată că, indiferent cărei etnii aparținem, ne unește cultura și credința care nu au hotare. Tradițiile și obiceiurile reprezintă elementele distinctive ale unui popor și totodată, un mijloc de exprimare, prietenie și buna înțelegere.