Două directoare din raionul Soroca au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, după ce și-au angajat concubinii sau alte persoane apropiate la instituțiile pe care le conduc, informează Provincial.
Din 2016 până în 2019, directoarea unei școli primare-grădiniță dintr-o localitate din raionul Soroca a semnat 25 de acte administrative sau juridice (inclusiv, de angajare) în privința subalternilor săi – concubinul și fiica. Iar directoarea interimară a unei școli primare, din același raion, și-a angajat în 2018 concubinul, semnând în privința acestuia ordinul și contractul individual de muncă.
Prin aceste acțiuni, subiecții controlului nu au respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii și intereselor personale. Directoarele nu au informat organul ierarhic superior (Direcția de învățământ Soroca) imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-au aflat de fiecare dată când au fost în situația de a lua o decizie în privința persoanelor apropiate. De asemenea, acestea au admis și nu au soluționat conflictele de interese respective, în conformitate cu prevederile legale.
În cadrul controlului, directoarele au fost informate despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Ambele au menționat că în acea perioadă nu au știut despre prevederile legale în ceea ce privește declararea și soluționarea conflictului de interese.
După rămânerea definitivă a actelor de constatare emise în aceste cazuri, care sunt pasibile de contestare în instanța de contencios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va sesiza organele competente în vederea încetării raporturilor de muncă ale directoarelor. Totodată, acestea vor fi decăzute din dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.
Dina Roșca