În ultimele 24 de ore, angajații Poliției de Frontieră au documentat patru cetățeni moldoveni care intenționau să traverseze frontiera cu mijloacele de transport pentru care dețineau documente contrafăcute.
Două împuterniciri notariale falsificate au fost înregistrate de polițiștii de frontieră în punctele de trecere Larga și Leușeni. În primul caz, un locuitor al sat.Larga, r-nul Briceni, a încercat să iasă din țară la volanul unui Volkswagen Passat, înmatriculat în Lituania. În timpul controlului documentelor prezentate, inspectorului de frontieră i-a trezit suspiciuni procura eliberată de un notar din Chișinău. Din cercetările preliminare s-au identificat mai multe elemente de falsificare a documentului, fapt ce a constituit temei de a ridica procura, pentru ulterioara expertizare, și de a indisponibiliza autovehiculul pe teritoriul punctului de trecere, până la finalizarea investigațiilor.
Cea de-a doua procură falsificată a fost prezentată de către un moldovean din sat.Bozieni, r-nul Hâncești. Acesta s-a prezentat în seara zilei de ieri, pe sensul de intrare în R.Moldova prin punctul de trecere Leușeni, la volanul unui Ford Tranzit cu numere de înmatriculare spaniole. Pentru autovehiculul condus, moldoveanul a prezentat împuternicire notarială portugheză care conținea semne vădite de falsificare. Despre cele depistate șoferul a declarat polițiștilor de frontieră că nu cunoaște. Și în cazul dat, a fost luată măsura de ridicare și transmitere a documentului către expertiză, iar mașina reținută pe teritoriul punctului de trecere.
În punctele de trecere Tudora și Palanca, patru asigurări auto Cartea Verde falsificate au constituit motiv de cercetare a doi moldoveni, care conduceau camioane cu semiremorci, ambele înmatriculate în România. Asigurările auto au fost reținute, iar șoferilor li s-a permis trecerea frontierei de stat doar după procurarea și prezentarea altor Cărți Verzi.
Pe baza celor patru cazuri de uz de fals în documente, polițiștii de frontieră au întocmit pe nuumele persoanelor procese verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art.361, al.1 Cod Penal al R.Moldova, care presupune o amendă în mărime de până la 300 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.
Dina Roșca