Dmitri Torner, om de afaceri, expert economic, consideră că, în mai bine de trei decenii de independenţă, statul Republica Moldova aşa şi nu a decis ce vrea să fie: un jucător economic activ sau un arbitru în procesele economice care au loc.
El afirmă, într-o postare pe Facebook, că, această poziție este o mare problemă, deoarece, atâta timp cât statul nu-şi va stabili clar locul şi rolul ce-i revine în acest sens, nu se va putea de vorbit despre o dezvoltare autentică a economiei şi a ţării, în general.
„Amplul proces de deetatizare, care a început practic imediat după destrămarea URSS, nu a fost dus până la capăt nici până astăzi. Astfel, în proprietatea statului rămân peste 100 de întreprinderi, unele dintre care au devenit o adevărată povară, fiind nerentabile. Statul deţine proprietăţi într-o mulţime de domenii de activitate economică – de la întreprinderi balneo-sanatoriale şi până la întreprinderi poligrafice. Pe când, în mod normal, unicele întreprinderi care ar trebui să rămână în proprietatea statului sunt cele strategice, cum ar fi, spre exemplu, Calea Ferată a Moldovei sau întreprinderea ce gestionează spaţiul aerian – MOLDATSA. În rest, statul trebuie să se retragă de pe pieţele care se pot dezvolta armonios în conformitate cu regulile specifice economiei de piaţă şi fără implicarea statului. De ce trebuie ca statul să participe activ la piaţa vinului, la piaţa metalelor sau la piaţa produselor de panificaţie? Atâta timp cât statul este prezent pe aceste pieţe, dar şi pe altele, putem vorbi de o oarecare concurenţă nesănătoasă (poate chiar neloială) pe care însuși statul o face agenţilor economici, împiedicându-i să se dezvolte. Iar în rezultat are de pierdut…. statul, pentru că dezvoltarea firească a mediului de afaceri ar asigura mai multe impozite şi taxe la buget”, a explicat expertul.
În opinia sa, se impune o amplă evaluare a tot ceea ce înseamnă întreprinderi de stat sau întreprinderi cu capital de stat, inclusiv a terenurilor proprietate de stat.
„Da, desigur, acum nu este cea mai bună perioadă pentru atragerea investitorilor care ar putea privatiza sau concesiona anumite întreprinderi (şi eu în cadrul unui amplu interviu, pe care l-am acordat recent, am explicat de ce), dar aceasta nu înseamnă că procesul menţionat de mine în rândurile de mai sus nu trebuie pornit. Încet-încet lucrurile se mişcă înainte şi ei cred că deja anul viitor vor apărea premise care ne vor permite să vorbim în termeni mult mai concreţi de atragerea potenţialilor investitori. Până atunci însă, trebuie să ne facem bine temele de acasă”, a mai menționat Torner.
Expertul crede că nu putem vorbi de o dezvoltare economică autentică a Republicii Moldova până când nu va fi ordine în ceea ce ţine de proprietatea administrată de stat.
„Iar a face ordine în acest caz înseamnă că statul trebuie să se retragă din procesele economice la care participă prin întreprinderile sale, lăsând aceste domenii să se dezvolte în conformitate cu regulile economiei de piaţă. Statul nu trebuie să fie participant la procesele economice, ci un arbitru, care să creeze regulile de joc şi să vegheze ca acestea să se respecte întocmai. În rezultat, va avea de câştigat şi mediul de afaceri, dar şi statul. Trebuie doar să existe viziune şi dorinţă sinceră de a schimba situaţia în acest domeniu şi totul va fi bine”, a subliniat el.