Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, a avut astăzi prima întrevedere oficială, de la învestirea în funcție, cu o delegație a Trezoreriei și Autorității Fiscale și Vamale din Marea Britanie, transmite PROVINCIAL.
Vizita a avut ca scop inițierea unui parteneriat durabil, pe diferite domenii de competență, între autoritățile specializate britanice și instituțiile similare din Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor, oficialii britanici au fost informați despre direcțiile de activitate ale Agenției de recuperare a bunurilor infracționale și rezultatele acesteia în domeniul identificării, urmăririi și sechestrării activelor ilicite. De asemenea, au fost menționate provocările și impedimentele, de diferit ordin, care pun în dificultate operativitatea acțiunilor ARBI și, respectiv, tergiversarea unor procese.
„ARBI este cartea de vizită a Centrului Național Anticorupție și miza, pusă pe această subdiviziune, este una foarte mare”, a informat directorul CNA. “În prezent, Agenția este conectată la mai multe rețele internaționale de schimb de date, dar ne propunem să creștem această conexiune cu autoritățile specializate pentru a accelera unele procese. Suntem deschiși pentru colaborare și sperăm că bunele practici ale instituțiilor britanice în domeniul recuperării activelor ilicite pot fi de mare folos pentru noi. Suntem în discuții active cu toate părțile interesate pentru a oferi cât mai multe instrumente legale ARBI în vederea creșterii eficienței acestei subdiviziuni,” a opinat șeful CNA.
Membrii delegației și-au exprimat sprijinul pentru CNA prin disponibilitatea de a oferi asistență atât pe filiera de schimb de informații, cât și la modul practic. Oficialii au dat asigurări că vor acorda suport și vor susține eforturile CNA pe dimensiunea de repatriere a bunurilor infracționale, aflate în jurisdicțiile de peste hotare.
Amintim că, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale este o subdiviziune autonomă din cadrul CNA, specializată în efectuarea investigaţiilor financiare paralele, indisponibilizarea bunurilor infracţionale, evaluarea, administrarea şi valorificarea activelor infracţionale indisponibilizate. În prezent, ARBI este parte componentă a grupurilor de lucru și de investigare, alături de procurori, în mai multe dosare de rezonanță.
Cristina Pendea