Directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Maria Prisacari, a participat vineri, 3 noiembrie, la un forum internațional de turism organizat în orașul Tulciîn, regiunea Vinnița, Ucraina.
În intervenția sa online, șefa ADR Nord, Maria Prisacari, a prezentat avantajele turistice și perspectivele investiționale în sectorul turism din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. De asemenea, directorul ADR Nord s-a referit la cadrul strategic moldovenesc în domeniul turismului, precum și la Programul Operațional Regional Nord (2022-2024), document strategic ce prevede măsuri inclusiv privind sporirea atractivității turistice în nordul Republicii Moldova.
Maria Prisacari, director ADR Nord: „Grație condițiilor favorabile de care dispune și pitorescul locurilor, datorită patrimoniului cultural și religios existent, tradițiilor populare, obiceiurilor, specificului bucătăriei locale și regionale, Regiunea de Dezvoltare Nord deține un potențial turistic relativ ridicat, dar care necesită valorificare. Valorificarea atracțiilor turistice va determina atragerea turiștilor în regiune, va crea oportunități și creștere economică regională. Totodată, investițiile în turism vor permite regiunii noastre să folosească potențialul său turistic pentru a-și îmbunătăți avantajele competitive.”
Directorul ADR Nord a prezentat un portofoliu de proiecte implementate de Agenție în sectorul turism. E vorba de șase proiecte de infrastructură, în valoare de circa 52 mil. lei, precum și de șase proiecte soft. Totodată, șefa ADR Nord s-a referit la unele acțiuni și materiale de promovare a potențialului turistic al Regiunii de Dezvoltare Nord, cum ar fi Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, forumuri, materiale promoționale.
În cadrul evenimentului, ADR Nord și Agenția de Dezvoltare Regională a Asociației Comunităților Teritoriale Tavria au pus bazele colaborării pentru elaborarea unui concept de proiect privind crearea unui traseu turistic dedicat străvechii culturi Cucuteni, care se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.
Forumul internațional de turism din orașul orașul ucrainean Tulciîn a reunit circa 130 de participanți, care au discutat pe marginea problemelor actuale ale dezvoltării turismului în Ucraina. Participanții au făcut schimb de idei despre construirea economiei comunităților în timpul războiului, au împărtășit experiențe și au stabilit relații de parteneriat.