Directoarea unei școli primare-grădiniță din Soroca și-a declarat conflictul de interese rezultat din relația sa cu soțul, care-i era subaltern, după ce a semnat acte în privința acestuia din 2014 până în 2019.
Directoarea a declarat conflictul de interese potențial Direcției de Învățământ Soroca abia la data de 8 mai 2019, după ce a participat la o instruire despre respectarea regimului juridic al conflictelor de interese. Drept urmare, la 21 iunie 2019, Direcția a emis un ordin de soluționare a conflictului prin care a redistribuit sarcinile și obligațiunile declarantului altei persoane și i-a interzis acesteia să mai semneze acte administrative sau juridice în privința soțului.
Deși aceste acțiuni vor duce la evitarea altor conflicte de interese în viitor, potrivit legii, directoarea trebuia să procedeze așa de fiecare dată când a fost în situația de a semna un act în privința persoanei apropiate, întrucât în acest mod se declară conflictele de interese reale și nu cele potențiale sau consumate.
Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, mai exact, aceasta a admis și nu a soluționat conflictele de interese în situațiile în care a semnat acte administrative (10 ordine: cu privire la acordarea concediului, salarizare, acordarea sporurilor ș.a în care este vizat soțul) și Acordul suplimentar la Contractul individual de muncă cu soțul.
După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va sesiza Direcția de învățământ în vederea încetării raporturilor de muncă ale directoarei, cu decăderea din dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.
Doina Secrieru