În anul 2009 pe lângă Biserica cu hramul „Intrarea Maicii Domnului in Biserică” din satul Ulmu, raionul Ialoveni, s-a deschis Centrul de zi pentru copii. Scopul Centrului de zi Ulmu este acordarea serviciului pentru protecția copilului a cărui misiune este de a preveni: violența în familii și în societate, abandonul și instituționalizarea copiilor prin asigurarea pe timpul zilei a unor activități de îngrijire, educație, recreere, socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viață.
Astfel, pentru 30 de copii sunt desfășurate următoarele activități: studierea limbii engleza și franceză, studierea calculatorului, lecții de catehizare, activități in cadrul clubului amatorilor de șah, oferirea conselierii spirituale și psihologice, etc.
În incinta Centrului au loc diferite întruniri și seminare în cadrul cărora sunt abordate diverse teme cu implicarea actorilor din diferite domenii de activitate.
Copiii centrului de zi sunt asigurați cu o masă caldă și mai multe pauze de ceai pe perioada desfășurării lecțiilor. Pe perioada întregului an școlar, ei primesc gratuit rechizite școlare necesare pentru procesul de învățământ.
Preotul paroh Prot. Mitr. Petru Pisica, susținut de familia sa, deja de 11 ani asigură noua copii din familii social-vulnerabile cu rechizite școlare, ghiozdane, haine noi și încălțăminte atât la începutul anului școlar, cit si pe timp de iarna.
De asemenea, Centrul de zi organizează pentru copiii și tinerii implicați în activități excursii și tabere de vară.
În parteneriat cu instituțiile de învățământ și alte instituții publice locale sunt desfășurate trening-uri, mese rotunde, seminare, la care sunt abordate diferite teme și discuții ce pot preveni sau stopa unele riscuri din societate.
La fel pe lângă parohia Ulmu s-a reușit deschiderea unei Brutarii sociale. Astfel, 42 de familii, respectiv peste 100 de persoane primesc zilnic gratuit, și cu livrare la domiciliu pâine, plăcinte și alte produse de patiserie.
Totodată, de aproximativ 10 ani exista o echipă de voluntari formată din 5 persoane. Scopul acestei echipe este de a vizita bolnavii, persoanele în etate și singuratice la domiciliu. Voluntarii se familiarizează cu situațiile de risc din astfel de familii raportând preotului-paroh, care se stăruie să soluționeze problemele apărute.
Astfel, de 5-6 ori pe an familiile respective primesc ajutor material sub forma de pachete alimentare, sanitare, haine și lenjerie. Bolnavii țintuiți la pat sunt asigurați în măsura posibilităților cu scutece și unele medicamente. Persoanelor singuratice și bolnave le sunt distribuite prânzuri calde preparate la cantina bisericii sau la domiciliul voluntarilor, dar și pâine, fructe, dulciuri și altele aduse de enoriași la biserică.
Doina Secrieru