Valentina Barbei, vicepreședintele raionului Ștefan Vodă pe probleme economice, susține că în anul 2020, sectorul agrar din toată republica a fost afectat de calamitățile naturale, iar raionul Ștefan Vodă a suferit mult mai sever comparativ cu altele deoarece pe parcursul primăverii-verii au fost perioade când umiditatea în sol la adâncimea 100 cm era la zero și culturile agricole fiind afectate la 50-100 procente.
„Ca rezultat, o bună parte din suprafețele semănăturilor de toamnă au fost recultivate și însămânțate repetat cu culturi din grupa doua: porumb, floarea soarelui, care, cu părere de rău, la fel au fost compromise de seceta de vară. De pe urma calamităților de îngheț, secetă au avut de suferit și plantațiile multianuale”, mai spune vicepreședinta raionului.
La fel, Barbei spune că pierderi mari s-au înregistrat și de pe urma căderii grindinei, câmpuri întregi de culturi agricole fiind distruse în totalitte.
„În pofida acestei situații, plugarii din raion au căpătat, în măsura posibilităților, niște rezultate modeste, dar cu multă sudoare și speranță. Astfel, la nivel de raion s-au colectat 11000 t de grâu, 1300 t de orz, 20000 t de floarea soarelui, 11200 t de porumb, 10000 t de legume, 10000 t de cartofi, 13000 t de fructe și 14000 t de struguri”, comunică Barbei.
În același timp declară că situația creată de calamitățile naturale care persistă tot mai sever în ultimii ani conving și impun producătorii agricoli să întreprindă acțiuni în privința adaptării tehnologiilor de producere a culturilor agricole la schimbările climatice, de a introduce tehnologii inteligente, soiuri performante, sisteme antigrindină, introducerea în rotație a culturilor cu potențial de îmbunătățire a structurii și conținutului solului, irigarea.
„În urma mai multor discuții Consiliului raional cu structurile de stat și agenții economici din sectorul agrar s-au făcut primii pași în direcția restabilirii infrastructurii de irigație. În acest context, Consiliul raional a venit cu un suport de 500 mii lei pentru Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare. La fel, Consiliul raional a întreprins măsuri în rezolvarea instalării sistemului antigrindină în 6 puncte ale raionului care urmează să fie puse în acțiune în primăvara anului 2021. Cu mult regret, fiind limitați de restricțiile pandemice, în anul 2020 s-au organizat și desfășurat mai puține întruniri, instruiri, vizite, seminare cu producătorii agricoli, cu excepția a 3 ediții târgului de toamnă, dar ne-am străduit să ținem legăturile necesare prin telefon, rețelele de comunicare. Chiar și tradiționala sărbătoare a vinului, petrecerea solemnă a sărbătorii profesionale a lucrătorilor din agricultură și alimentație n-a avut loc”, a conchis vicepreședintele.
Dina Roșca