De Ziua Mondială a Mediului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Academia de Administrare Publică au semnat un Memorandum de Înțelegere ce are drept obiectiv promovarea economiei verzi și a sistemului de management al mediului.
În contextul mesajului-cheie al Zilei Mondiale a Mediului pe plan global: Timpul pentru Natură, semnarea memorandumului este o acțiune comună pentru a reitera importanța priorităților de protecție a mediului la nivel mondial, național și local și cu activități, care vor pune baza schimbărilor pozitive în domeniul managementului de mediu în țara noastră.
Totodată, în condițiile unei pandemii globale, vulnerabilității față de schimbările climatice și provocărilor în domeniul mediului, părțile și-au reiterat astfel, disponibilitatea unirii eforturilor comune în vederea transformării cerințelor de mediu în oportunități de dezvoltare economică durabilă a țării.
Memorandumul prevede constituirea unor grupuri mixte de cercetători, cadre didactice, experți pentru participarea la elaborarea și realizarea în comun a proiectelor în domeniile de referință, care vor fi depuse la diverse programe de finanțare.
Totodată, vor fi evaluate și actualizate programele de instruire ale Academiei de Administrare Publică în conformitate cu evoluția curentă a strategiilor naționale și a necesităților din domeniul promovării economiei verzi și a sistemului de management al mediului și va fi dezvoltat un curriculum pentru cursurile de instruire a funcționarilor publici și reprezentanților administrației publice locale în acest sens.
Semnarea Memorandumului de Înțelegere are loc ca parte a activităților de sporire a capacităților autorităților publice centrale și locale în cadrul Proiectului EU4Environment, ca parte a implementării Rezultatului 1, Un proces decizional mai verde. Proiectul regional EU4Environment are scopul de a acorda asistență țărilor Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în asigurarea utilizării durabile a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și bunăstării populației și stimulării creșterii economice. Este implementat în perioada 2019-2022 și are un buget total de circa 20 mln. Euro pentru 6 țări și 5 instituții de implementare (OECD, UN ECE, UN Environment, UNIDO și Banca Mondială).
Dina Roșca