S-a scumpit laptele. De la începutul lui septembrie, untul, brânza și smântana se vând cu cel puțin un leu mai scump. Una din cele mai mari întreprinderi de lactate din țară spune că prețurile sunt mai mari pentru că vacile dau mai puțin lapte.
„În fiecare dimineață eu beau lapte și cafea.”
Placerea matinală a acestei pensionare se va transforma în una care ustură la buzunar.
„8 lei a fost și acum e 8,55. 55 de bani diferența. – Laptele? – Da.”
„Știți, pensionarii socot fiecare bănuț.”
Lactatele s-au scumpit cu până la 5 procente. Cu cât conținutul de grăsime este mai mare în produs, cu atât majorarea e mai mare. Este anunțul oficial al uneia dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de lapte din țară.
Veaceslav DIGOR, REPREZENTANT MARKETING, COMPANIE PRODUCĂTOARE DE LAPTE:
„S-a scumpit prețul la materia primă de pe data de 16 august. De atâta că anul asta a fost prea cald, a fost arsiță și țăranii au crescut prețul mai devreme că nu e iarbă, nu e hrană pentru vaci.”
Este a doua scumpire din acest an. Ultima oară, firma a ridicat prețurile în luna iunie.
„Laptele este un produs social. El e pentru copii și bătrâni. Adevărat, nu? Mai bine ar crește prețurile la icre, la mezeluri.”
„Luăm pe o săptămână, apoi pe alta, ce să facem, întindem râzina.”
Exact din data de 16 august curent, atunci când lumina s-a scumpit pentru consumatorii casnici, aceeași energie electrică s-a ieftinit pentru o parte din companiile producătoare din țară.
Galina SANDUTA, PURTĂTOR DE CUVÂNT ANRE: “Pentru consumatorii din centrul și sudul țării ale căror instalații sunt racordate la rețele electrice de tensiune medie, prețul pentru energia electrică s-a redus cu 29 de bani, iar pentru consumatorii din nordul țării – cu 21 de bani.”
Producătorul de lactate vizat nu ne-a putut spune la care rețele electrice este racordată întreprinderea, deoarece inginerul-șef ar fi plecat din țară. Departe de firmele care produc lactate industrial, oamenii de la țară au ridicat și ei preturile.
Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: „La piața centrală un litru jumate de lapte de casă variază între 20 și 25 de lei, kg de smântâna se vinde cu 40 de lei, iar cel de brânza de vacă – cu 55 de lei. Această femeie spune că până la amiază reușește sa vândă tot ce are pe masă.”
„Nu cu mult tare s-a scumpit. Undeva 5 lei, asa ceva.”
Motivul e același.
„E puțin lapte, vacile s-au vândut, lumea nu vrea să mai țină, să aibă grijă de animale.”
Producătorii spun că scumpirea laptelui este un fenomen obișnuit în toamna fiecărui an. Potrivit unei analize făcute de economistul Veaceslav Ioniță, în ultimele cinci luni au crescut prețurile la mai multe produse alimentare, fapt constatat și de Biroul Național de Statistică. De vină ar fi trei factori: creșterea consumului, care rămâne neacoperit de producție, deprecierea valutei naționale și intervenția abuzivă a politicului.
sursa: protv.md