Acum 14 ani, la 27 decembrie, în cadrul Serviciului Vamal apare o nouă subdiviziune – Centrul Chinologic. Responsabil de activitatea de supraveghere și control a trecerii frontierei de stat, misiunea de bază a Centrului constă în lupta contra traficului ilicit de substanțe narcotice, psihotrope și precursorii, precum și arme, muniții, substanțe explozive și produse de tutun.
Inițial, subdiviziunea era constituită doar din 4 echipe canine, care erau specializate pe un segment îngust: depistarea substanțelor narcotice. 14 ani mai târziu, efectivul Centrului Chinologic a ajuns la 20 de echipe canine care depistează droguri, arme, muniții, explozive, valută, produse din tutun tăinuite în transportul auto, feroviar, aerian, bagaje etc.
Inspectorii chinologi participă cu regularitate la instruiri teoretico-practice organizate în cadrul instituției, dar și la cursuri de perfecționare desfășurate în centrele chinologice din Franța, Germania, Cehia etc.
La început, câinii antrenați în serviciu erau preponderent de rasele Ciobănesc German și Labrador Retriever, însă datorită capacităților olfactive și a rezultatelor pozitive obținute în activitatea de căutare, Serviciul Vamal a achiziționat în parteneriat cu mediul privat și alte rase, precum: Cocker Spaniel, Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc Olandez, Flat Coated Retriever.
Exercițiile de dresaj canin în cadrul Centrului chinologic sunt ghidate după sistemul european, sursa de miros fiind marcată prin metoda pasivă și nu activă. Cursul de antrenament inițial în dresajul canin de specialitate este de 3 luni, cu perfecționarea periodică a echipelor canine câte 14 zile calendaristice de 2 ori pe an, la câinii cu stagiu format. Stagiul se poate repeta până când echipa canină este pregătită să activeze în posturile vamale de frontieră și interne de control.
Antrenamentul câinilor se desfășoară după o planificare metodică, în funcție de tipul de sistem nervos al patrupedului, stadiul de dresaj la care s-a ajuns, condițiile în care este implicat acesta și rezultatele obținute.
Condițiile complexe de la locul de muncă, mult diferite de cele existente la unitatea în care s-a efectuat dresajul (mediul natural, colectivitățile umane, zonele geografice, spațiul de cazare și, nu în ultimul rând, situația operativă) pot influența negativ capacitatea de lucru a câinelui, în prima perioadă.
Pentru adaptarea cât mai rapidă la condițiile locului de muncă, este necesar ca, odată ajuns la unitate, conducătorul împreună cu câinele să efectueze o recunoaștere a teritoriului prin deplasări repetate în teren, timp de 2-3 zile, în scopul adaptării câinelui la condițiile specifice de mediu și colectivitate.
După atingerea vârstei de „pensionare”, care este de obicei vârsta de 8 ani, câinele se bucură de odihna binemeritată. Pentru a nu traumatiza patrupedul, acesta fie este lăsat inspectorului chinolog, care i-a devenit familie în toți anii de muncă împreună, fie este îngrijit în continuare de Centrul chinologic al Serviciului Vamal, unde patrupedul beneficiază de toată grija noastră.
Centrul Chinologic al Serviciului Vamal colaborează cu toate instituțiile de aplicare a legii ale statului: subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, unitățile speciale ale serviciilor de securitate.