Ieri, 20 ianuarie, la Chișinău s-au marcat 7 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în Republica Moldova. În ultimii ani, grație acestui Acord în sectorul agricol sau înregistrat progrese, informează PROVINCIAL cu referire la un comunicat.
Astfel, producătorii din unele sectoare pot liber concura cu fermierii europeni.
Suportul financiar oferit sub formă de asistență tehnică din partea UE a contribuit cu mult la sporirea exporturilor pe piața comunitară.
Dacă în anul 2013 Republica Moldova exporta pe piața UE doar 37% din produsele alimentare, atunci în 2020, cota dată a crescut până la 51 % și a constituit 562,5 milioane USD.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, prezent la eveniment, a mulțumit delegației UE, Excelenței Sale dl. ambasador Janis Mazeiks, pentru suportul oferit pe parcursul anilor și a evidențiat principalele realizări obținute în sectorul agricol pe parcursul implementării DCFTA în Moldova.
DCFTA creează un climat favorabil pentru relațiile economice între părți, pentru dezvoltarea comerțului, atragerea investițiilor, stimularea concurenței, ceea ce reprezintă factori esențiali pentru restructurarea şi modernizarea țării.
Armonizarea legislației, reprezintă elementul cheie al acquis-ului UE, iar apropierea legislației RM de cea a UE, în sectoarele relevante şi punerea în aplicare a acesteia în mod eficient, va contribui la promovarea și dezvoltarea relațiilor strânse între părți.
Prioritatea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare este de a perfecționa și armoniza cadrul normativ național la cel al UE
Progrese au fost înregistrate și în domeniul fitosanitar. 61 de acte normative ale UE au fost transpuse în legislația națională, iar 39 acte naționale, armonizate la prevederile celor din UE în domeniul fitosanitar: precum cadrul regulator cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanți, protecția plantelor şi carantina fitosanitară, controlul nitraților în produsele alimentare de origine vegetală, măsurile de urgență din domeniul fitosanitar, aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide etc.
Ministrul Viorel Gherciu, a menționat în cadrul evenimentului, că producătorii agricoli doresc să exporte pe piața europeană, de aceea investesc mult în tehnologii performante, în calitate, soiuri moderne, înalt productive. Grație implementării DCFTA în sectorul vegetal au fost majorate contingentele tarifare pentru strugurii de masă proaspeți și prune proaspete, care sunt scutite anual de taxe, totodată, a fost inclus un produs nou ,cireșele.
Menționăm că, deocamdată, nu se valorifică pe deplin contingentele tarifare la exportul unor produse în UE.
Unul din obiectivele MAIA este negocierea cotelor de export pentru prunele proaspete de la 15000 la 20000 de tone. Continuarea perfecționării și armonizării legislației naționale la reglementările UE, va exclude barierele tehnice în calea comerțului creând un climat favorabil pentru atragerea investițiilor, facilitarea și favorizarea exportului produselor alimentare autohtone pe piața UE.