În cadrul vizitei la Sîngerei, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun s-a întâlnit cu primarii localităților din raion. Oficialul a abordat problema accesului la educație de calitate pentru toți elevii și creșterea performanței școlare, făcând referință la rezultatele Republicii Moldova în Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor PISA 2022.
Ministrul a menționat că rezultate testării demonstrează o strânsă corelare între nivelul de pregătire al elevilor și instituțiile de învățământ unde învață aceștia. Mai concret, elevii din școlile mici au arătat rezultate mai slabe decât elevii care învață în școli mari. Rezultatele au mai arătat că elevii din mediul rural, mai exact 7 din 10, care provin din școli cu mai puțin de 400 de elevi, nu ating nivelul minim de competență la citire/lectură, științe și matematică.
În acest sens, Dan Perciun a vorbit despre „Rețeaua școlilor model”, care va asigura accesul la educație de calitate pentru un număr mare de copiii, inclusiv pentru cei din mediul rural.
,,Obiectivul, destul de ambițios de altfel, este să reușim să investim cca 2 mln de euro în fiecare școală model, respectiv vorbim despre o investiție totală necesară de aproximativ 70 mln de euro. La această etapă, avem cca 14,5 mln euro disponibile și suntem în plină identificare de resurse adiționale din partea partenerilor de dezvoltare. Vorbim aici de investiții în infrastructură și dotări. De asemenea, în acest an vom procura 70 de autobuze școlare și vom aloca o indemnizație lunară de 50 de euro familiilor copiilor care vor alege să meargă la o școală mai bună, inclusiv vom asigura alimentație gratuită pentru acești elevi”, a declarat Dan Perciun.
În raionul Sîngerei, instituția de învățământ selectată să facă parte din Rețeaua Școlilor Model este Liceul Teoretic „Olimp” din or. Sîngerei. La prima etapă, instituția va fi dotată cu tot necesarul pentru a asigura calitatea procesului de studiu și corespunderea la cele mai înalte standarde în domeniu.
În cadrul discuției cu aleșii locali, a fost abordat și subiectul atragerii tinerilor specialiști în sistemul educațional, inclusiv prin majorarea indemnizațiilor unice pentru aceștia, dar și a burselor studenților care învață la pedagogie. Dan Perciun a declarat că pentru Guvern este o prioritate să ofere salarii mai mari cadrelor didactice, ținând cont de deficitul mare a acestora în sistemul educațional.
Ministrul a vorbit și despre oportunitățile pe care le oferă Programul Național ,,Investim în profesori”, dar și despre măsurile de debirocratizare, astfel încât profesorii să aibă mai mult timp să interacționeze cu copii, nu să completeze documente și rapoarte școlare.
La rândul lor, primarii au salutat decizia ministerului privind măsurile de asigurare a accesului la studii de calitate pentru toți elevii, prin investiții în instituțiile de învățământ și transformarea acestora în școli bine dotate și performante. Aceștia au mai vorbit despre necesitatea modificării formulei de finanțare a grădinițelor, în baza numărului de copii.
Un alt subiect abordat a vizat îmbunătățirea condițiilor de sanitație în școli. În raionul Sîngerei, 2 instituții de învățământ din localitățile Chișcăreni și Heciul Nou au fost selectate ca beneficiare în cadrul Programului de reabilitate și construcție a blocurilor sanitare în școli, lansat de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF. Dan Perciun a îndemnat primarii să depună dosarele la noul proiect al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală pentru renovarea blocurilor sanitare din instituțiile de învățământ din localitățile pe care le reprezintă.