
Politicile inițiate în ultimii ani de Ministerul Educației și Cercetării în vederea reformării sistemului educațional din țară au fost abordate în cadrul discuțiilor pe care le-a avut ministrul Dan Perciun cu directorii de școli și grădinițe din raionul Leova. Printre subiecte discutate s-au regăsit modificările introduse în politica salarială pentru a sprijini cadrele didactice, debirocratizarea activității pedagogilor, atragerea tinerilor în profesia didactică, dar și investițiile în formarea profesională.
„O spune toată lumea – noi putem să renovăm capital grădinițele și școlile, să achiziționăm table interactive, să integrăm inteligența artificială, să facem terenuri de sport și infrastructura pe care ne-o dorim, dar, câteodată, cu creta pe tablă și cu un profesor talentat, motivat și care iubește copiii, vom avea rezultate mult mai bune. Așa că focusul de bază pentru activitatea MEC sunt și vor rămâne cadrele didactice”, a menționat ministrul.
De asemenea, Dan Perciun a accentuat importanța participării la programele de formare continuă și recalificare a cadrelor didactice pe care le oferă MEC. În acest sens, pentru anul 2025, din bugetul de stat, sunt planificați circa 19,6 milioane de lei pentru desfășurarea programelor pe care le vor parcurge 7000 de cadre didactice din țară. Ministrul a solicitat opinia participanților referitor la programele de formare la care participă profesorii și educatorii, pentru a le ajusta în funcție de necesitățile fiecărui cadru didactic și ale fiecărei instituții de învățământ în parte.
Totodată, Dan Perciun s-a referit și la necesitatea angajării tinerilor specialiști în școli și grădinițe pentru a suplini forța umană din sistem. Pentru sporirea atractivității didactice, în ultimii doi ani MEC a reușit să implementeze mai multe inițiative care au dus la creșterea numărului de studenți care merg la pedagogie, dar și a celor care aleg să predea în școli după absolvirea facultății. În anul 2024, peste 400 de tineri s-au angajat în instituțiile de învățământ general din țară.
Un alt subiect al discuțiilor a reprezentat debirocratizarea sistemului educațional, cu referire la măsurile deja implementate cum ar fi excluderea obligativității raportării a celor 4000 de lei pentru materiale didactice, abrogarea evaluării externe a școlilor și grădinițelor, acordarea gradului superior pe viață, reducerea numărului actelor obligatorii conform nomenclatorului. Pentru a facilita munca cadrelor didactice au fost elaborate 447 de proiecte didactice de lungă durată și 9 031 de proiecte didactice zilnice pentru disciplinele școlare.