Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun și secretarul de stat Adriana Cazacu s-au întâlnit cu profesorii și cu viitorii bucătari, brutari și cofetari din cadrul Centrului de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor (CESPA) din mun. Bălți.
Discuțiile au vizat necesitățile instituției, luând în considerare nevoile cadrelor didactice, manageriale, dar și ale elevilor.
În acest sens, profesorii au solicitat indemnizații anuale pentru materiale didactice, după modelul celor care sunt oferite pedagogilor din învățământul general. Cadrele didactice au argumentat și necesitatea unui buget mai mare pentru instituție, întrucât costurile pentru produsele folosite la lecțiile practice sunt foarte mari, iar elevii își doresc bucătării mai moderne, cu echipamente performante, veselă nouă și ingrediente variate și suficiente.
Potrivit directoarei CESPA Silvia Proțiuc, instituția urmărește tendințele pieței muncii: „Avem o colaborare foarte bună cu agenții economici, unii dintre ei sunt chiar foștii noștri absolvenți. O parte dintre elevi combină deja munca cu studiile, de aceea vrem să implementăm învățământul dual pentru a oferi încă mai multe oportunități tinerilor”, a spus directoarea.
Potrivit ei, în ultimii ani, cu susținerea Uniunii Europene, au fost implementate mai multe proiecte atât de consolidare a instituției și a competențelor cadrelor didactice, cât și de investiții în infrastructură, inclusiv dotări cu tehnică specială.
Dan Perciun a menționat că procesul de modernizare a instituției va continua, iar necesitățile cadrelor didactice și ale elevilor sunt prioritare. „Este o instituție modernă, dotată cu laboratoare performante și elevi pregătiți pentru piața muncii. Ne dorim ca toate colegiile din țară să arate așa. Vom continua investițiile în domeniu, astfel ca elevii să aibă toate condițiile necesare pentru o instruire de calitate”, a precizat ministrul.
Printre subiectele abordate în cadrul discuțiilor au mai fost: rețetarul învechit, care necesită ajustare în raport cu cerințele agenților economici – potențialii angajatori; cerințele pieței muncii în materie de bucătari, brutari și cofetari, dar și calitatea studiilor oferite de Centrul de Excelență.
În cadrul Centrului de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor își fac studiile 530 de elevi și activează 100 de angajați. Instituția are amenajat și un laborator profesional pentru elevi cu cerințe educaționale speciale, care în prezent sunt 13 la număr.