Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) precizează despre condițiile de intrare în România, în vigoare din 9 ianuarie, transmite PROVINCIAL.
Din 20 decembrie 2021, toți pasagerii, indiferent dacă călătoresc pe cale terestră sau aeriană, trebuie să completeze formularul digital de intrare in România (plf.gov.ro).
Principalele măsuri adoptate (noile reguli carantina):
Carantina se aplică persoanelor care nu sunt infectate (nu au simptome) Covid, dar intră în România din alte state sau sunt contact direct cu o persoană infectată.
Contact direct cu o persoană infectată înseamnă la mai puțin de 2 m, mai mult de 15 minute, fără mască de protecție (medicală sau FFP2).
– carantină 5 zile dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni.
– carantină 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni.
Dacă ești confirmat pozitiv cu Covid (test rapid sau RT-PCR), atunci intri în izolare astfel:
– izolare 7 zile daca ești vaccinat, trecut prin boală (în ultimele 6 luni).
– izolare 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală (în ultimele 6 luni).
La ieșirea din carantină sau izolare nu mai trebuie test negativ.
Suspendarea temporară a carantinei persoanelor
În situații deosebite, pe baza documentelor justificative emise individual de DSP (județean), care vizează:
– participarea la evenimente legate de naștere, căsătorie, deces
– deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (afecțiuni oncologice, hemodializă etc.)
– preschimbare documente de identitate
– părăsirea țării
– prezentarea la vaccinare conform programării poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină
Cum se aplică măsurile (și excepțiile):
Carantinarea se face ori la domiciliu, ori la o adresă declarată, ori într-un spațiu special amenajat.
• Dacă vii din țări UE + Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția (român sau străin)
Din zona VERDE sau GALBENĂ:
– NU intri în carantină dacă ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni sau ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte) > prezinți certificat verde.
– Carantină 10 zile dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni sau nu ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).
Din zona ROȘIE:
– NU intri în carantină dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni > prezinți certificat verde.
– Carantină 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni.
• Dacă vii din afara UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Elveția (român sau străin)
– NU intri în carantină dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni și ai obligatoriu un test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).
– Carantină 5 zile dacă ești vaccinat sau trecut prin boală în ultimele 6 luni și nu ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).
– Carantină 10 zile dacă ești nevaccinat sau netrecut prin boală în ultimele 6 luni (chiar daca ai test negativ).
• Se interzice accesul pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola și Zambia.
EXCEPȚII DE LA CARANTINĂ (cine nu intră în carantină)
Test negativ RT-PCR sa fie:
– cu 48 ore înainte pt. țări non-UE sau
– cu 72 ore înainte pt țări UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Elveția
• copiii sub 12 ani; copiii cu vârste între 12 și 16 ani care prezintă un test RT-PCR negativ, indiferent de statul din care vin în România;
• elevii și/sau studenții români sau cu reședința/domiciliul în afara României, și însoțitorii acestora (pt. elevii minori), trecut prin boală în ultimele 6 luni, și au test negativ RT-PCR;
• dacă ești nevaccinat sau nu ai trecut prin boală și stai în România max. 3 zile, dacă prezinți un test RT-PCR negativ;
• dacă tranzitezi România (în max. 24 ore);
• dacă ești transportator de marfă sau transportator persoane (max. 9 locuri), te deplasezi doar în scop profesional, și ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni, sau ai test negativ RT-PCR;
• dacă ești lucrător transfrontalier din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Republica Moldova sau cetățean român angajat ai operatorilor economici din cele două țări (la intrarea în țară, faci dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi);
• dacă ești pilot de aeronave (și personalul navigant), sau mecanic de locomotivă (şi personalul feroviar), sau personal navigant maritim român;
• membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați sau care nu au avut Covid; vor participa doar doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;
• persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;
• dacă ești angajat al sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională și te întorci în România de la activități desfășurate în interes profesional și ești vaccinat ori trecut prin boală în ultimele 6 luni;
• membrii misiunilor diplomatice sosiți în țară din state aflate pe lista roșie, dacă prezintă un test PCR negativ.
• personalul tehnic care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României.
IMPORTANT
Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale COVID-19 ale UE sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat, în limba țării respective și în limba engleză.
Recunoașterea certificatelor COVID din țări terțe (din afara UE)
Până în prezent, 22 țări (și teritorii) din afara UE au aderat la sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID. Certificatele eliberate în aceste 22 țări (și teritorii) sunt acceptate în UE în aceleași condiții ca și certificatul digital al UE privind COVID. În mod similar, certificatul digital al UE privind COVID este acceptat de aceste 22 țări: Albania, Andorra, Armenia, Elveția, Georgia, Insulele Feroe, Israel, Islanda, Liechtenstein, Maroc, Moldova, Monaco, Macedonia de Nord, Norvegia, Noua Zeelandă, Panama, San Marino, Serbia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Vatican.