Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) va aplica un sistem nou de monitorizare a implementării recomandărilor de audit Sistemul informațional automatizat (SIA) „Audit CCRM”. La data de 3 martie curent, în regim de videoconferință, a avut loc o ședința de informare cu privire la sistemul dat, la care au participat circa 90 de auditori ai CCRM, transmite PROVINCIAL.
În debutul sesiunii de informare, Andrei Munteanu, membru CCRM, a menționat că pentru sporirea eficienței organizării, desfășurării și a monitorizării auditului public extern, CCRM a decis asupra actualizării și modernizării sistemului informațional (SI) „Registrul Misiunilor de Audit” (RMA) un instrument eficient pentru organizarea și desfășurarea procesului de monitorizare a implementării recomandărilor de către entitățile auditate.
SIA „Audit CCRM” este destinat pentru a stoca, a actualiza și a analiza datele despre misiunile de audit efectuate, entitățile auditate, cerințele, recomandările înaintate și executate etc. Formarea resursei informaționale în cauză se realizează prin intermediul ținerii și completării SIA. Acest sistem permite generarea operativă a rapoartelor statistice și analitice, evidența Hotărârilor CCRM și posibilitatea de identificare rapidă a Hotărârilor CCRM al căror termen de executare a expirat, vizualizarea în timp real a informațiilor privind planificarea, inițierea, derularea, finalizarea și monitorizarea executării recomandărilor de audit, etc.
SIA este interconectat cu pagina web a CCRM, ceea ce permite informațiilor din sistem cu referire la hotărârile și rapoartele de audit, precum și acțiunile întreprinse de entitățile auditate în vederea implementării recomandărilor de audit să fie plasate pe pagina www.ccrm.md în comportamentul „Audit/Rapoarte de audit”.
La fel, au fost introduse funcționalități noi, care prevăd instituirea „Cabinetului entității”, ce presupune interconectarea entității prin intermediul site-ului CCRM la hotărârile și rapoartele în care aceasta este vizată.
Migrarea și modernizarea sistemului va contribui la creșterea eficienței și transparentei activității CCRM, monitorizarea și evidenta misiunilor prin automatizarea coordonării programului activității de audit, realizarea unui instrument eficient pentru generarea rapoartelor de monitorizare și evaluare a misiunilor efectuate la nivel local și național, depistarea și prevenirea presupuselor abuzuri, ilegalități sau încălcări în procesul efectuării auditurilor, procesarea informației exclusiv în format digital, etc.
Menționăm că, modernizarea și dezvoltarea sistemului informațional a fost realizată de o întreprindere moldo-româno-franceză care activează pe piața din Republica Moldova mai bine de 20 de ani.
Cristina Pendea