
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat Raportul misiunii de follow-up privind evaluarea implementării recomandărilor înaintate prin Hotărârea Curții de Conturi nr. 51 din 25 noiembrie 2020 „Cu privire la Raportul auditului asupra rapoartelor financiare ale unității administrativ-teritoriale satul Măgdăcești încheiate la 31 decembrie 2019”.
Misiunea de audit a evidențiat denaturări semnificative în situațiile financiare ale UAT s. Măgdăcești încheiate la 31 decembrie 2019, exprimate prin subevaluarea activelor în sumă totală de 139,68 milioane lei, ceea ce a determinat emiterea unei opinii cu rezerve.
În context, Curtea de Conturi, prin adoptarea HCC nr.51/2020, a formulat și a înaintat spre implementare 4 recomandări Ministerului Finanțelor și autorităților administrației publice locale (AAPL) s. Măgdăcești, stabilind un termen de realizare de 9 luni.
Potrivit constatărilor, atât Ministerul Finanțelor, cât și AAPL au întreprins acțiuni concrete pentru punerea în aplicare a recomandărilor, atingând un nivel de implementare de 83,33%. Din cele 4 recomandări emise anterior, 2 au fost implementate, 1 a fost parțial implementată și 1 a devenit între timp nerelevantă.
Printre măsurile întreprinse, cu impact pozitiv asupra corectării deficiențelor constatate anterior, se numără:
- revizuirea și completarea Normelor metodologice aprobate prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 216/2015, ceea ce a contribuit la o evidență contabilă mai clară și mai detaliată a plăților pentru arendă, impozite, taxe, restanțe, penalități și alte contribuții ;
- inițierea implementării controlului intern managerial prin instituirea unui grup de lucru, elaborarea unui plan de acțiuni și descrierea proceselor operaționale;
- inventarierea generală a patrimoniului, cu reflectarea rezultatelor în evidența contabilă.
Cu toate acestea, s-a constatat menținerea unor deficiențe care relevă necesitatea consolidării continue a sistemului de control intern managerial, în scopul îmbunătățirii proceselor financiar-contabile și al asigurării unui cadru mai eficient de asumare a responsabilității de către factorii decizionali.
Astfel, s-a constatat că rezultatele auditului Curții de Conturi nu au fost examinate în cadrul ședinței Consiliului local, fapt ce contravine principiilor bunei guvernanțe financiare și reduce nivelul de responsabilitate al autorității deliberative. Totodată, UAT s. Măgdăcești nu a respectat prevederile cadrului normativ în vigoare privind elaborarea și prezentarea documentelor obligatorii aferente sistemului de control intern managerial, precum: Declarația de răspundere managerială, Raportul anual privind controlul intern managerial și Registrul consolidat al riscurilor.
În concluzie, deși au fost înregistrate progrese semnificative, Curtea de Conturi subliniază necesitatea intensificării eforturilor în direcția consolidării sistemului de control intern managerial și a responsabilității manageriale, aspecte esențiale pentru creșterea calității și fiabilității informațiilor financiare raportate.
Menționăm că Raportul complet de audit poate fi consultat pe site-ul Curții de Conturi a Republicii Moldova.