
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat Raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Mediului încheiate la 31 decembrie 2024.
În subordinea ministerului sunt 9 instituții care în anul 2024 au gestionat resurse în valoare de 652,9 milioane lei, cheltuieli în valoare de 597,4 milioane lei și au administrat patrimoniul în valoare totală de 951,2 milioane lei.
Auditul public extern a identificat o serie de neconformități și carențe, fiind emisă opinia cu rezerve. Printre principalele constatări ale auditului au fost evidențiate următoarele.
Ministerul nu a evaluat și înregistrat conform normelor în vigoare 334,3 mii ha de terenuri ale fondului silvic transmise spre gestiune întreprinderilor silvice de stat, dintre care doar 65,3 mii ha au drepturile patrimoniale înregistrate în Registrul bunurilor imobile (RBI). Valoarea necontabilizată a acestora se ridică la 4,8 miliarde lei. Subevaluarea reală este, însă, posibil mai mare, având în vedere că alte 269 mii ha nu sunt delimitate, înscrise în RBI și nu sunt nici contabilizate. De asemenea, Ministerul nu a implementat prevederile Legii nr. 29/2018 și Legii nr. 246/2017, iar Agenția „Moldsilva” a inclus neconform în capitalul social al 15 întreprinderi silvice de stat 251 de clădiri publice în valoare de 18 milioane lei.
Ministerul a recunoscut, drept „Construcții speciale”, investiții de 266,4 milioane lei realizate în perioada 2019–2024 în construcții hidrotehnice aflate la balanța altor entități, gestionate de o instituție subordonată. Nerespectarea prevederilor Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 216/2015 a condus la supraevaluarea contului „Construcții speciale” și la subevaluarea cheltuielilor perioadei cu aceeași sumă. De asemenea, Ministerul nu a transmis beneficiarilor investițiile realizate anterior în active gestionate de terți, astfel că acestea nu au fost capitalizate și nici nu s-a calculat uzura. Ca urmare, contul „Mașini și utilaje” a fost supraevaluat cu 31,1 milioane lei, afectând rezultatul financiar al Ministerului cu aceeași valoare.
Ministerul nu a evaluat și nu a recunoscut în evidența contabilă 3,3 mii ha de terenuri ale fondului forestier date în arendă de Agenția „Moldsilva”, dintre care 1,1 mii ha nu au fost delimitate. Ca urmare, soldul contului „Terenuri” și contul „Altor venituri și finanțări” au fost subevaluați cu 161,6 milioane lei. Totodată, subevaluarea reală ar putea fi mai mare din cauza nerecunoașterii terenurilor nedelimitate și fără drepturi patrimoniale înregistrate.
Se evidențiază un vid normativ privind evaluarea și recunoașterea în evidența contabilă a vegetației forestiere (copaci, păduri), parte a bunurilor proprietate publică. Deși unele țări estimează valoarea acestor active biologice în funcție de masa lemnoasă disponibilă, în Republica Moldova nu există reglementări sau standarde clare în acest sens. Volumul de masă lemnoasă pe picior posibil de colectat este prevăzut în datele din Amenajamentele silvice ale întreprinderilor de stat silvice, care se emit pe o perioadă de 10 ani.
La sfârșitul anului 2024, volumul masei lemnoase pe picior posibil de colectat era de 33,1 milioane m³, ținând cont de tăierile efectuate în perioada de valabilitate a Amenajamentelor silvice. Se recomandă elaborarea unei metodologii provizorii care să permită contabilizarea valorii minime a vegetației forestiere, bazată pe acest volum și pe prețurile minime din cataloagele silvice. Deși Ministerul a elaborat un proiect de metodologie și l-a înaintat pentru aprobare prin Hotărâre de Guvern, ulterior acesta a fost retras, iar în prezent cadrul normativ aferent lipsește. Estimările indică faptul că valoarea inițială de recunoaștere a acestor active ar fi semnificativă.
Cu referire la alte aspecte care nu au influențat opinia de audit, s-a menționat că Ministerul a clasificat eronat, contrar Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 216/2015, alocațiile destinate implementării politicii de stat în domeniul biodiversității și protecției fondului forestier și cinegetic. Acestea au fost planificate eronat la contul „Subvenții acordate întreprinderilor de stat și municipale”, în loc de „Granturi acordate beneficiarilor în interiorul țării”. Astfel, codul economic aferent „Subvențiilor acordate întreprinderilor de stat şi municipale” a fost supraevaluat cu 26 milioane lei, iar soldul grupei de conturi „Granturi acordate beneficiarilor în interiorul țării” a fost subevaluat cu aceeași sumă.
Auditul a relevat deficiențe semnificative în înregistrarea și administrarea patrimoniului public:
- Din totalul de terenuri ale fondului forestier gestionate de Agenția „Moldsilva” (337,6 mii ha), drepturile de proprietate sunt înregistrate doar asupra a 67,5 mii ha, sau 20% din totalul lor, din care 2,2 mii ha reprezintă terenurile date în arendă. De menționat că, din totalul de 3,3 mii ha date în arendă, drepturile patrimoniale sunt înregistrate doar după 2,2 mii ha, 1,1 mii ha fiind date în arendă în anii 2008-2009 contrar prevederilor cadrului normativ în vigoare, fără delimitarea lor, ceea ce reprezintă un risc sporit de înstrăinare necontrolată a proprietății publice prin înregistrarea drepturilor patrimoniale după arendaș sau alți proprietari noi.
- IP Administrația Națională „Apele Moldovei” nu a înregistrat în RBI 51 de terenuri (cu suprafața de 1,3 mii ha, contabilizate la valoarea de 16,2 milioane lei, care fac parte din terenurile aferente fondului apelor;
- Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu a înregistrat în RBI 2 bunuri imobile;
- Inspectoratul pentru Protecția Mediului ține în evidența contabilă o construcție cu suprafața de 244 m2, drepturile patrimoniale asupra căreia, conform înscrisurilor din RBI, aparțin terților, urmând a fi întreprinse măsuri pentru clarificarea situației patrimoniale reale.
- Nu s-au delimitat terenurile aferente digurilor și barajelor, ceea ce generează un risc sporit de înstrăinare necontrolată sau pierdere a controlului asupra unor părți de teren pe care sunt amplasate digurile și barajele, precum și posibilele litigii în viitor;
- Instituția Publică Administrația Națională „Apele Moldovei” deține în evidența contabilă 393 de terenuri din fondul apelor cu suprafața de 735,32 ha. Conform informațiilor din dosarele cadastrale, 412,38 ha sunt date în arendă, fiind încheiate 13 contracte în perioada 2007-2015 pe un termen de 15-49 ani. Astfel, Instituția Publică Administrația Națională „Apele Moldovei”, nu a identificat toate contractele de arendă active, inclusiv cele încheiate în anii precedenți, gestionând doar 4 contracte de arendă din totalul celor 13 identificate.
Curtea de Conturi a conchis că, controlul intern managerial în cadrul Ministerului Mediului asigură parțial identificarea și gestionarea eficientă a riscurilor aferente procesului financiar-contabil, inclusiv a celor legate de întocmirea situațiilor financiare consolidate și de patrimoniu.
Deși, în cadrul misiunii de audit realizate în anul precedent au fost înaintate recomandări menite să contribuie la eliminarea neconformităților constatate, o parte din entitățile subordonate Ministerului Mediului, pe parcursul mai multor ani, nu întreprind măsuri pentru realizarea lor, unele dintre ele fiind reiterate sau după caz, reformulate.
Menționăm că Raportul complet de audit poate fi consultat pe site-ul Curții de Conturi a Republicii Moldova și conține detalii constatările, concluziile și recomandările înaintate.