
Procuratura Generală consemnează importanța hotărârii pronunțate astăzi de Curtea Constituțională prin care a fost admisă sesizarea depusă la data de 29 ianuarie 2025 de către Procurorul General, Ion Munteanu privind controlul constituționalității unor prevederi legale referitoare la procedura de numire a Procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia.
În sesizarea depusă, Procurorul General a contestat:
• Art. 21 din Legea nr. 344/1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri);
• Art. 25 alin. (3) și Art. 26 din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură.
Normele menționate au fost supuse controlului de constituționalitate întrucât prevăd implicarea Adunării Populare a Găgăuziei în procesul de selecție și propunere a candidatului pentru funcția de procuror-șef, fapt care contravine:
• principiului separației puterilor în stat (art. 6 din Constituție),
• dispozițiilor referitoare la autonomia Procuraturii (art. 124 din Constituție),
• precum și prevederilor ce stabilesc competențele exclusive ale Consiliului Superior al Procurorilor și ale Procurorului General (art. 125 și art. 125¹ din Constituție).
Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile contestate sunt incompatibile cu Legea Supremă, afectând arhitectura constituțională a autorității judecătorești și punând în pericol independența procurorilor.
Ca efect al acestei hotărâri, Consiliul Superior al Procurorilor și Procurorul General vor putea exercita pe deplin și exclusiv atribuțiile constituționale care le revin privind selecția și numirea procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia.