Zile numărate ne despart de startul oficial al campaniei electorale a alegerilor locale generale, deşi constat că unii deja şi-au început campania, sfidând legea şi bunul simţ. Tradiţional deja, cred că şi această campanie electorală va fi o competiţie de declaraţii de dragoste pentru cetăţeni, o competiţie e celor mai halucinante şi ireale promisiuni electorale, care va face extrem de dificil votul conştient al cetăţeanului. Şi deoarece o bună parte a carierei mele am activat în funcţii de maximă responsabilitate în municipiul Chişinău şi nu-mi este indiferentă soarta locuitorilor capitalei, am decis să expun unele gânduri care, sper, să-i ajute pe chişinăuieni să identifice falşii „prieteni” şi „binevoitori” care vor încerca să le manipuleze votul prin lansare de teme de campanie false sau prin promisiuni irealizabile, care nu ţin deloc de competenţa primarului capitalei.
Pentru a depista falsurile în declaraţii şi promisiuni, chişinăuienii trebuie să ştie ce poate şi ce nu poate face edilul capitalei. Astfel, trebuie luate în serios declaraţiile şi promisiunile ce ţin de: dezvoltarea strategică a Chișinăului; construcţia şi reconstrucţia străzilor şi trotuarelor; reabilitarea drumurilor din cartiere; modernizarea, înnoirea, reparaţia transportului public; construcţia de terenuri pentru copii și de complexuri sportive; reparația curentă și capitală a şcolilor şi grădiniţelor din municipiu; reabilitarea structurii de sănătate din capitală, inclusiv reparaţia instituțiilor medicale municipale; lupta cu construcţiile neautorizate;
amenajarea şi izolarea termică a blocurilor locative; înlocuirea ascensoarelor vechi; modernizarea întreprinderilor din sfera locativ-comunală; dezvoltarea economică a municipiului; asigurarea calităţii alimentelor furnizate în şcoli, grădiniţe, cantine sociale; dezvoltarea suburbiilor; susținerea familiilor tinere; susținerea persoanelor cu dizabilități; protecția socială a persoanelor sărace; gestionarea corectă a problemei animalelor domestice și fără adăpost; protecția copiilor rămaşi fără îngrijirea părinților; susţinerea copiilor talentaţi; acţiuni concrete ce ar asigura calitatea aerului pe care îl respirăm; crearea de zone turistice culturale și de divertisment, a rutelor turistice; protecţia patrimoniului cultural-istoric; amenajarea teritoriului în conformitate cu standardele aplicate în urbele dezvoltate; asigurarea condiţiilor necesare pentru ca orăşenii să se poată odihni, să poată petrece plăcut timpul liber; reabilitarea zonelor verzi din capitală, inclusiv soluţionarea problemei arborilor vechi, care pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor; asigurarea securităţii în cartiere; semnalizarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni; controlul asupra echipamentelor de protecție împotriva incendiilor; asigurarea transparenţei şi eradicarea corupţiei; debirocratizarea serviciilor prestate de Primărie şi subdiviziunile sale etc.
Dacă aceste teme se vor regăsi în ofertele electorale ale candidaţilor, aceasta va fi o minimă dovadă că ei sau cei din echipele lor au măcar o închipuire cât de cât despre ceea ce înseamnă administrarea Chişinăului. Însă, chiar şi dacă aceste teme se vor regăsi în ofertele electorale ale unor candidaţi, aceasta nu va însemna că ei sunt buni pentru a prelua conducerea Primăriei. Următorul pas ce se va impune va fi evaluarea acestor oferte prin prisma realismului, lucru uşor de făcut. Apoi va urma evaluarea capacităţii candidatului de a realiza ceea ce promite, pentru că unii pot avea oferte electorale bune scrise de cineva, dar să nu aibă nici cea mai mică idee cum le vor realiza dacă înving în alegeri.
Cu siguranţă, în aceste alegeri vom avea şi o mulţime de bufoni, care se vor da în spectacol. Aceştia trebuie trataţi aşa cum o merită – adică cu mult umor şi sarcasm. Promite unul că va construi un cosmodrom la Chişinău, râdem cu toţii şi ne căutăm de treabă. Promite altul că Republica Moldova va deveni capitala Uniunii Europene – din nou râdem apoi purcedem la lucruri serioase. Spune al treilea că Chişinăul va fi puntea de legătură a omenirii cu civilizaţiile extraterestre – îl tratăm exact la fel. Candidaţilor din viitoarele alegeri trebuie să li se transmită un mesaj clar – chişinăuienii trebuie trataţi cu respect, iar orice promisiune irealizabilă sau care nu ţine de competenţa edilului capitalei este nimic altceva decât o lipsă de respect faţă de locuitorii capitalei. Gradul de responsabilitate şi maturitate politică în aceste alegeri trebuie să fie maximal, pentru că numai aşa ne vom asigura că vom alege un primar profesionist. Insist pe noţiunea „profesionist”. Pentru că factorul politic e important desigur şi în alegerile primarului capitalei, dar cu siguranţă nu e mai important decât profesionalismul. Alegerile trec, iar capitala trebuie administrată eficient. Altfel, haosul va pune stăpânire Chişinău şi vom fi lipsiţi de şansa reală de a trăi într-un oraş modern, dezvoltat, cu un înalt nivel de prosperitate.
Vadim Brînzaniuc, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat European, preşedinte al organizaţiei municipale Chişinău a PSDE