E greu sau ușor procesul de primire a avizului de racordare la Moldelectrica? Eugen Banaga, vine cu un răspuns vast la acest subiect!
Important! Mai întâi de toate, trebuie să realizați o analiză de eligibilitate a condițiilor tehnico-economice optimale de conectare la rețeaua electrică. Ce presupune acest lucru: În cazul în care deții un teren, determină cui îi aparțin elementele de rețea din apropiere, fie stație sau linie electrică
Moldelectrica dispune de stații și linii electrice cu nivelul de tensiune 110 kV și 35 kV în regiunea de nord a țării şi 110 kV în regiunea de sud a ţării. În zona mun. Chişinău şi suburbiilor acestuia, reţelele 110 kV aparţin operatorului sistemului de distribuţie.
În urma analizei de fezabilitate a proiectului unei presupuse centrale electrice sau a unui loc de consum cu puterea mai mare de 1MW , dacă stabilești că varianta optimală de racordare sunt Rețelele electrice de transport a Moldelectrica, în calitate de Solicitant poți depune o cerere de eliberare a Avizului de racordare către entitatea noastră anexând actele ce se regăsesc în Regulamentul privind racordarea la reţelele electrice şi prestarea serviciilor de transport şi de distribuţie a energiei electrice nr. 168/2019. Detalii a procedurii găseţti pe site-ul moldelectrica.md secţiunea Managementul reţelei de transport, Racordarea la reţeaua electrică.
Atenție! În cazul consumatorilor printre principalele acte sunt: Actul ce atestă dreptul la proprietate și un calcul al puterii electrice pentru instalațiile cu puterea egală sau mai mare de 20 kW;
Suplimentar, la cererea pentru eliberarea avizului de racordare pentru centralele electrice cu puterea instalată mai mare sau egală cu 1 MW, solicitantul este obligat să anexeze studiul de soluții pentru racordarea centralei electrice.
Formularul cererii pentru eliberarea avizului de racordare poate fi găsită la următorul link : https://moldelectrica.md/ro/network/access
Ulterior depunerii cererii, specialiștii Moldelectrica analizează eligibilitatea racordării, iar în termen de 30 de zile emit un răspuns cu referire la solicitare. În cazul în care în anexa solicitării nu sunt atașate toate actele, entitatea notifică solicitantul în termen de 3 zile lucrătoare, privind necesitatea completării dosarului cu actele ce lipsesc.
Avizul de racordare are un termen de valabilitate de 12 luni pentru racordare instalațiilor de consum și 24 luni pentru centralele electrice, cu posibilitatea de prelungire a acestuia o singură dată, în cazul în care solicitantul prezintă autorizația de construire valabilă.
O greșeală des comisă de Solicitanți este procurarea echipamentului înaintea obținerii Avizului de Racordare, în cazul racordării la Moldelectrica, sunteți în drept de a solicita Contractul de racordare ce presupune: Proiectarea, Achiziția, Montarea și ajustarea echipamentului aferent instalației de racordare.
Cheltuielile de conectare sunt suportate de solicitant.
După realizarea instalațiilor de utilizare și racordare, urmează procesul de verificare a conformității din perspectiva tehnică, securității în muncă și a avizului de racordare – după care obțineți actul de corespundere a instalației de utilizare de la Departamentul supraveghere energetică al ANRE. Cu ajutorul căruia puteți semna un contract cu furnizorul de energie electrică și are loc conectarea nemijlocită.