Cornelio Magni, autor a 3 cărți despre peregrinările sale prin Turcia, Arhipelag, Siria și Grecia, a ajuns prin Moldova în iulie-august 1672. El trece prin Iaşi în anul 1672 şi, povesteşte, printre altele, cum arăta locuinţa domntorului Moldovei (atunci, domnitor era Gheorghe Duca Vodă).
Iată ce povesteşte el:
Orașul Iași, capitala Moldovei, pe care turcii și grecii o numesc Bogdania, este așezat intr-un loc destul de frumos, la o mică depărtare de rîul Prut, care i se alătură (!) dintr-o parte. Cele mai multe clădiri sunt făcute din lemn lipit cu lut. Acoperișurile sunt foarte ascuțite, învelite cu bucățele de scânduri subțiri așezate frumos într-o ordine regulată.
Ulițele sunt pline de noroi până la brâu iarna, iar vara zboară praful până la o înălțime de o prăjină deasupra ochilor. Cele mai umblate sunt acoperite cu trunchiuri de arbori, așezați regulat astfel ca unul să se alăture bine de celălalt, căci altfel nu ar mai putea fi practicabile.
Primul lucru care mi-a trezit curiozitatea a fost palatul domnului, căci aici a fost reședința străveche a suveranilor Moldovei din familia Movilă, care în schimbul unui omagiu erau confirmați de republica polonă.
Locuința acestui domn nu v-aș putea-o mai bine descrie decât asemuind-o cu o mare cășierie, constând toată dintr-o ogradă mare pătrată, înconjurată de ziduri de pământ, așa că mi se părea că intru într-o curte mare a unor bergamini, așa cum se obișnuiește în Lombardia, unde se fac acele rotocoale de caș gras, care sunt ca niște roate de car.
Am intrat în apartamentul domnului și am văzut că era alcătuit dintr-o sală afumată cu două odăi tot atât de întunecoase și în proastă stare: drept orice mobilă nu am văzut decât un jilț înalt de modă venețiană de catifea roșie, reprezentând tronul pe care șade domnul în timpul audiențelor.
sursa: lovendal.ro