Cultivarea topinamburului ar putea fi o nouă oportunitate de investiții în agricultura autohtonă pentru investitori. În acest sens, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban, a avut o ședință cu experții unei companii, specializați în oferirea consultanței în managementul și dezvoltarea afacerilor, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, părțile au discutat despre conceptul modelului de business pentru cultura de topinambur, au analizat investițiile și infrastructura necesară pentru lansarea unui proiect-pilot în țara noastră.
„Topinamburul este o plantă ce devine tot mai răspândită, cu un potențial competitiv pe piață și care aduce un profit consistent, mai ales că nu necesită o suprafață mare de teren pentru a fi cultivată. Dacă ar fi să aplicăm tehnologii moderne și soluții inovative, atunci ar fi posibilă obținerea unor produse noi, benefice pentru sectorul producerii furajelor, pentru domeniul alimentar, al sănătății și cel veterinar, fiind o sursă de producere a combustibilului din biomasă și având proprietăți melifere etc. Producția de topinambur ajunge la o medie de 40 t/ha. Totodată, pentru comparație, dacă dintr-un hectar de sfeclă de zahăr se obține circa 2.2 tone de zahăr, atunci dintr-un hectar de topinambur pot fi obținute circa 4,8 tone de fructoză, ce este utilizată ca înlocuitor de zahăr de către persoanele ce suferă de diabet. Această cultură este uitată de moldoveni, însă ar pute aduce profituri veritabile, motiv pentru care proiectul pilot va fi elaborat și destinat investitorilor cointeresați în dezvoltarea afacerilor agricole în Republica Moldova”, a declarat Vasile Șarban.
Cristina Pendea