Responsabili din cadrul Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) au convenit, în cadrul unei întrevederi, că CCRM va delega formatori pentru instruirile în domeniul finanțelor publice destinate specialiștilor începători din autoritățile publice centrale și instituțiile bugetare, pe care le organizează CTIF.
La întrevedere au participat, din partea CCRM, membrii Curții de Conturi, Violeta Andrieș și Andrei Munteanu, precum și șeful Aparatului CCRM, Ecaterina Paknehad, iar din partea CTIF – Diana Grosu-Axenti, șef al Direcției generale administrarea și prestarea serviciilor publice și Natalia Nogai, șef al Centrului de instruire în finanțe.
Diana Grosu-Axenti a informat gazdele despre desfășurarea, în premieră, de către Ministerul Finanțelor și CTIF a unui amplu ciclu de instruiri pentru specialiștii începători în finanțe publice dedicat planificării bugetare și executării bugetului, accentuând importanța acestora pentru eficientizarea managementului finanțelor publice. Sursa citată a precizat că CTIF dorește să recruteze formatori pentru acest ciclu de instruiri din cadrul CCRM, invocând experiența, bunele practici și buna pregătire profesională a acestora.
La rândul său, Andrei Munteanu, membru CCRM, a arătat că Curtea de Conturi colaborează cu entități atât la nivel național, cât și internațional prin schimbul de experiență, instruiri, workhop-uri, asigurând astfel performanță și succes în activitatea instituției supreme de audit. El a menționat că rolul de formator este o provocare acceptabilă, care va contribui la dezvoltarea și consolidarea capacităților instituționale în realizarea mandatului și fortificarea rolului în cadrul managementului finanțelor publice.
CTIF a organizat, în perioada 19 august – 12 septembrie 2019, patru cursuri de instruire dedicate planificării bugetare pentru specialiștii începători în finanțe publice din cadrul autorităților publice locale de nivelul unu și doi și instituțiilor bugetare, la care au fost instruiți per total 56 de specialiști în domeniu. Până la finele anului, CTIF urmează să desfășoare, pentru aceeași categorie de specialiști, mai multe cursuri de instruire și seminare cu diferite tematici din domeniul finanțelor publice și utilizării sistemelor informaționale aferente acestora.
Cursurile de instruire sunt organizate de CTIF în conformitate cu Programul de instruiri pentru specialiștii din sistemul finanțelor publice în anul 2019, aprobat de Ministerul Finanțelor.
CTIF este abilitat, prin hotărâre de Guvern, să acorde suport instituțional în procesul de dezvoltare a capacităților profesionale ale specialiștilor ce activează în domeniile finanțe publice, fiscal, vamal și achiziții publice.
Dina Roșca