Sărbătoarea Soarelui, a verii și a belșugului omagiată preponderent de popoarele slavilor răsăriteni în ziua solstițiului de vară a adunat multă lume frumoasă în jurul său. Evenimentul care marchează și ziua de naștere a Sfântului Ioan Botezătorul a fost organizată la inițiativa doamnei Ludmila Lascionova, Director Executiv al asociației obștești „Comunitatea Rusă a Republicii Moldova”.
Alături de organizatorii și participanții festivalului organizat în cinstea lui „IVAN KUPALA” au fost prezenți și invitați de onoare printre care înalți oficiali, reprezentanți ai raioanelor Orhei, Criuleni, Anenii Noi, Bălți, dar și reprezentanții ambasadelor Federației Ruse și ai Republicii Belarus.
În semn de înaltă apreciere a relațiilor de prietenie și colaborare dintre asociația obștească „Comunitatea Rusă a Republicii Moldova” cu comunitatea multietnică și multinațională a raionului Orhei, Dinu Țurcanu, Președintele Raionului Orhei, a înmânat o Diplomă de Recunoștință doamnei Ludmila Lascionova pentru activitatea sârguinceoasă și dedicația profesională manifestată pe parcursul anilor.
“Dedicația doamnei Ludmila Lascionova și consolidarea comunității slavone a fost apreciată și de Ambasadorul Republicii Belarus, dl Anatolii Kalinin.
Implicarea doamnei Lascionova a fost înalt apreciată și de reprezentanții Rossotrudnicestvo, prezenți la eveniment, precum și de activiștii Centrului Cultural „Belarus” care au avut o implicare deosebită în procesul organizării festivității,” spune CR Orhei.
Evenimentul care a avut drept scop promovarea culturii slavone, a prieteniei între popoare și a păcii, s-a desfășurat în orașul Vadul lui Vodă, la data de 7 iulie curent și a culminat cu un spectacol cultural al tradițiilor și a portului popular al popoarelor slave, dar totodată s-a dovedit a fi și o platformă neoficială de consolidare a relațiilor interetnice dintre participanți, indiferent de naționalitatea sau poziția oficială ocupată.
Potrivit Președintelui Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, sărbătoarea dedicată lui “Ivan Kupala” arată că popoarele slave începând cu locuitorii Federației Ruse, ai Ucrainei și ai Republicii Belarus, au o sărbătoare asemănare cu cea a “Sânzienelor”, tradițională poporului nostru, care la fel aduce un omagiu Soarelui și anotimpului celui mai călduros al anului care este în stare să topească orice boț de gheață dintre oameni și comunități.
Asemenea evenimente și serbări sunt binevenite oricând și oriunde, iar raionul Orhei a demonstrat de nenumărate ori că suntem pentru o comunitate consolidată în jurul culturii, tradițiilor culturale și al dezvoltării relațiilor bilaterale cu toți potențialii parteneri de dezvoltare care contribuie sau își propun să contribuie la dezvoltarea raionului și municipiului Orhei.