Consiliul Raional Briceni a venit cu un răspuns privind reorganizarea unor instituții de învățământ din raionul Briceni.
Având în vedere situația financiară grea creată în sistemul de învățămînt și poziția guvernării de astăzi care nu intervine financiar în vederea asigurării bugetării instituțiilor școlare mici, avem în raion școli care se confruntă cu probleme financiare majore, astfel total pe instituțiile din raion astăzi deja avem deficit bugetar în sumă de 1 830 000 lei doar la capitolul salarii, până în luna decembrie acesta v-a mai crește substanțial.
Potrivit CR Briceni, a fost luat în considerație cadrul legal și anume Codul Educației art. 141, HG1026 din 21.12.23, MO515-518/30.12.23 art.1274; în vigoare 01.09.24 care ne indică că instituțiile cu număr egal sau mai mic de 91 de elevi, începând cu 01.09.2024 pot funcționa doar ca sucursale.
“La fel, au fost luate în considereție declarațiile dlui ministru al Educației care a anunțat că în toamna acestui an urmează să fie lichidate un șir de școli mici din țară.
La fel și proiectul de lege de pe masa ministerului de Finanțe care presupune că școlile mici vor primi doar 50% din actuala bugetare.
Desigur, fracțiunea PSRM din cadrul CR Briceni nu poate să admită închiderea școlilor din raionul Briceni.
Unica cale la moment pentru a salva instituțiile respective este de a modifica statutul lor și anume de a le transforma în sucursale ale altor instituții mai mari.
Astfel din instituțiile nominalizate vor dispărea doar funcțiile de conducere care vor permite de a face următoarele economii, conform tabelului prezentat mai jos.
La fel, acest fapt 𝐧𝐞 𝐝𝐚̆ 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐜𝐚̆ 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐢 𝐧𝐮 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐬𝐞, 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨𝐠𝐢 𝐧𝐮 𝐯-𝐨𝐫 𝐫𝐚̆𝐦𝐢̂𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐝𝐫𝐮𝐦 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮, 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐚̆𝐦𝐚𝐬 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐫𝐞𝐢̂𝐧𝐜𝐚𝐝𝐫𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐜𝐢̂𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐢𝐢 𝐜𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫, 𝐥𝐚 𝐟𝐞𝐥 𝐬𝐮𝐜𝐮𝐫𝐬𝐚𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐩𝐚̆𝐭𝐚̆ 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆, 𝐟𝐚𝐩𝐭 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯-𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐢.
Conform noii formuli de bugetare Instituția nou formată va beneficia de o bugetare mai înaltă decât ar fost separate (𝐜𝐨𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦 𝐇𝐆𝟏𝟎𝟐𝟔 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟏.𝟏𝟐.𝟐𝟑, 𝐌𝐎𝟓𝟏𝟓-𝟓𝟏𝟖/𝟑𝟎.𝟏𝟐.𝟐𝟑 𝐚𝐫𝐭.𝟏𝟐𝟕𝟒; 𝐢̂𝐧 𝐯𝐢𝐠𝐨𝐚𝐫𝐞 𝟎𝟏.𝟎𝟗.𝟐𝟒).
Dacă am urma varianta de neimplicare și am lăsa lucrurile așa cum sunt astăzi, după cele mai ușoare calcule majoritatea școlilor vizate ar fi rezistat maximum până în luna iunie 2025.
Pe acest scenariu pierdeam nu doar funcțiile de conducere, fără loc de muncă aveau să rămînă 11 colective de pedagogi, și 11 sate cu școlile închise”, menționează CR Briceni.
Conform deciziei luate nici o școală nu va fi închisă, nici un profesor nu va rămâne fără loc de muncă, nici un elev nu va fi nevoit să meargă la o altă școală.