În contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, AO “Fiecare Contribuie pentru Schimbare” (FCPS) a organizat masa rotundă la subiectul Serviciului Social ”Echipa Mobilă” – un serviciu adresat persoanelor cu dizabilități. Acest serviciu în ultimii doi ani este procurat de la FCPS și finanțat de către Consiliul Raional Criuleni, informează PROVINCIAL.
Potrivit autorităților raionale, activitatea a întrunit la o masă rotundă de discuții președintele raionului, Dl Pavel Spînu, consiliera raională Dna Lidia Brînza, șefă adjunctă DASPF, Dna Diana Loghin, specialiștii Serviciului și personalul de conducere, beneficiari, printre ei copii, părinți și cadre didactice.
Au fost discutate rezultate, perspective de extindere a serviciilor prestate, care vor fi completate cu posibilităţi de acces la terapia de stimulare senzorială. Un capitol mai serios de discuţii au fost provocările, în special cele de asigurare a durabilității prin creșterea volumului de finanțare și îmbunătățirea mecanismelor de contractare.
Preşedintele raionului, Dl Pavel Spînu, a spus: „În contextul zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, vreau să menționez că o bună parte din bugetul raionului reprezintă suport domeniului social. Noi suntem raionul cu performanțe bune în cadrul republicii, ca să cunoașteți. Acest lucru nu înseamnă că am hotărât toate întrebările. Este important să mă aflu aici ca să cunoaștem în ce vecinătate ne aflăm. Este destul de important pentru speranța Dvs și rolul nostru în relațiile de colaborare pe care le avem la moment.”
Diana Loghin, sefă-adjunctă a DASPF Criuleni a declarat: ”Serviciul social ”Echipă Mobilă” este ca o gură de aer, deoarece în societatea noastră sunt persoane care au nevoie de susținerea și implicarea unor specialiști. În pofida faptului că familiile susțin că se pot descurca singure, în realitate, când există susținerea din exterior, ei își pot avea un respiro și văd că lucrurile pot fi mai frumoase, că situația lor se poate îmbunătăți, atât în cadrul familiei, cât și în societate”
“Sunteți locomotiva tuturor acestor vagoane, figurativ vorbind, care înseamnă asistenţă la domiciliu. Când mergeţi în familie, acordaţi asistenţă tuturor membrilor ei, nu doar copilului cu deficienţe. Eu ca medic de familie am în asistenţă şi copii cu dizabilităţi şi de multe ori cu atâta respect vorbesc de dumneavoastră, că mie mi se umple sufletul de bucurie, că avem aşa echipă şi aşa persoane care lucrează cu dăruire de sine şi care nu întotdeauna ştiu a scoate lucrurile acestea în evidenţă, dar rezultatele vorbesc de la sine” – a menţionat Lidia Brânza, consilieră raională, medic.
Prezentă la masa rotundă Valentina Ogor, coordonatoarea serviciului social Echipă Mobilă, a relatat că la moment echipa acordă asistenţă unui număr de 24 de copii din 14 localităţi ale raionului.
“Zece dintre ei sunt asistaţi la domiciliu, 3 copii primesc asistență la grădiniţă, iar ceilalţi – la şcoală, fiind incluşi total sau parţial în procesul de învăţământ. Părinţii nu întotdeauna cunosc cum să lucreze cu copilul lor, pentru că nu au cunoştinţe sau experienţă. Când avem cazuri dificile, adunăm echipa multidisciplinară, cum a fost în acest an la Rîșcova, bunăoară, şi noi, specialiştii, împreună cu ceilalţi actori implicaţi, stabilim planuri de intervenţie, de incluziune, de reabilitare, în dependenţă de ce are nevoie copilul, consiliem familia şi cadrele didactice.” – a explicat Valentina Ogor implicarea specialiştilor pe care îi ghidează.