
O nouă etapă a proiectului „Viitorul fără fumat”, cu genericul „NEXT STEP”, a fost lansată săptămâna curentă la Chișinău. Proiectul este implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate și are drept scop prevenirea consumului de produse din tutun și nicotină în rândul adolescenților și tinerilor din Republica Moldova.
„Viitorul fără fumat – NEXT STEP” vizează educarea și informarea tinerilor despre efectele dăunătoare ale consumului de tutun și nicotină și oferă oportunități pentru formarea cadrelor didactice, a specialiștilor care lucrează cu tinerii și a părinților. Aceste activități vor contribui la crearea unui mediu educațional favorabil unui stil de viață sănătos, departe de impactul negativ al tutunului.
Pe parcursul anului curent, în cadrul proiectului vor fi instruite peste 240 de cadre didactice și specialiști care lucrează cu tinerii din 12 raioane: Edineț, Drochia, Soroca, Glodeni, Orhei, Telenești, Strășeni, Ungheni, Anenii Noi, Hâncești, Căușeni și Leova. Peste 5000 de adolescenți și tineri vor fi informați despre efectele nocive ale tutunului și nicotinei, iar 13 cluburi de discuții pentru părinți, la care vor participa aproximativ 2000 de adulți, vor susține activitățile de informare.
Printre acțiunile proiectului se numără și editarea unor materiale didactice care vor fi utilizate în cadrul campaniilor de informare în școli. Totodată, vor fi desfășurate acțiuni de comunicare offline și online, inclusiv reportaje, filme educaționale și inițiative dedicate promovării școlilor libere de tutun și nicotină.
Proiectul beneficiază de o finanțare de 1,5 milioane de lei din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM și se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, precum și cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
În cadrul proiectului „Viitorul fără fumat” derulat în 2024, au fost instruiți 272 de profesori, lucrători cu tinerii și voluntari din municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Peste 3000 de adolescenți au participat la activități de promovare a unui mod de viață sănătos, fără tutun și nicotină, desfășurate în școli, tabere de vară și centre de sănătate prietenoase tinerilor. De asemenea, zeci de mii de tineri au fost informați prin campanii difuzate pe rețelele sociale și în mass-media despre riscurile consumului de produse din tutun și nicotină.