Campania de informare ”Pentru Siguranță – Construim cu Integritate!” a fost lansată astăzi de Centrul Național Anticorupție, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și mai multe instituții de reglementare, expertiză și supraveghere în domeniul construcțiilor.
Potrivit unui comunicat, prezenta campanie reprezintă un ansamblu de acțiuni cu caracter de informare, sensibilizare și consolidare a culturii de integritate a funcționarilor responsabili de gestionarea fondurilor externe și interne în dezvoltarea infrastructurii naționale.
”Este necesar să vorbim despre aspectele problematice în dezvoltarea infrastructurii naționale, pentru a evita riscurile de corupție. Este important de punctat că rolul managerilor este esențial în respectarea regulilor stabilite de lege, în special în procesul achizițiilor publice, dar și de dare în exploatare a clădirilor. La fel de importantă este sesizarea CNA privind cazurile de corupție din construcții, pentru că nerespectarea regulilor în acest domeniu pune viața oamenilor în pericol. CNA a investigat mai multe cazuri din acest sector, o parte dintre care sunt deja la etapa finală.”, a menționat directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu.
În luarea sa de cuvânt, secretarul de stat în domeniul construcții și urbanism, Veaceslav Șipitca, a declarat că în societatea modernă, a fi integru trebuie să devină un stil de viață. Oficialul a mai menționat că în domeniul construcțiilor, securitatea și corupția sunt interconectate, de aceea consolidarea integrității poate contribui la contracararea riscului corupției și a impactului său negativ asupra siguranței cetățenilor și încrederii acestora.
De notat că, în 2023-2024, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și instituțiile din subordine urmează să gestioneze fonduri de peste 117 milioane de euro pentru proiecte de infrastructură și construcții strategice vitale pentru stat. În acest context, Campania ” Pentru Siguranță – Construim cu Integritate!” își propune prevenirea faptelor de corupție și a consecințelor potențiale care le poate genera fenomenul corupției în gestionarea proiectelor de dezvoltare.
Campania se va desfășura în perioada martie-octombrie 2023 și va ajunge în toate raioanele țării.