Centrala Electrică de Termoficare Nord de la Bălți ar putea integra în viitor surse de energie regenerabile, precum panouri solare și acumulatori de energie termică, de asemenea o centrală de incinerare a deșeurilor medicamentelor și altor tipuri de deșeuri solide. Aceste soluții sunt analizate în cadrul unor studii de prefezabilitate cu suportul experților internaționali, iar studiile vor fi gata până la sfârșitul anului.
Subiectele integrării surselor de energiei regenerabile în tehnologia de producere a CET-Nord și mărirea sarcinii termice pentru a obține un grad mai mare de eficiență energetică a sistemului de încălzire de la Bălți au fost discutate astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu directorul interimar Marian Brânză.
Aflat într-o vizita de lucru la Bălți, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vizitat CET Nord. Oficialul s-a interesat despre pregătirea întreprinderii de sezonul rece și ce perspective există pentru a majora sarcina termică.
Directorul CET-Nord, Marian Brânză, a spus că de pe contul reconectării anul trecut a câtorva zeci de clădiri publice la încălzirea centralizată a fost mărită sarcina termică cu 12%, dar există încă cel puțin 19 obiecte ce urmează a fi reconectate. De asemenea, se lucrează cu dezvoltatorii imobiliari pentru a-i convinge să nu instaleze centrale autonome pe gaze în apartamente, ci să includă opțiunea conectării la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.
“Strategia noastră e să convingem cu argumente economice oamenii că sistemele centralizate de încălzire sunt mai convenabile. Nu vom obliga pe nimeni să se reconecteze la încălzirea centralizată. Vrem să facem CET-Nord și alte centrale eficiente și să ofere același grad de confort”, a fost mesajul ministrului Victor Parlicov.