
La începutul lunii mai, în cadrul subproiectului „Extinderea și îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în raioanele Cahul și Vulcănești”, vor fi lansate cercetări arheologice preventive în două situri istorice de importanță națională:
Așezarea Pelinei III – o veche localitate, din epoca romană târzie, ce datează cu secolul IV d.Hr., întemeiată de populația gotică influențată de Imperiul Roman, situată la est de satul Pelinei.
Valul lui Traian de Jos – o spectaculoasă fortificație antică, cu o lungime de peste 65 km, care pornește de pe malul Prutului și ajunge până la lacul Catlabug, traversând Câmpia Bugeacului.
Lucrările sunt realizate de Agenția Națională Arheologică, în parteneriat cu Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, în cadrul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. Scopul este de a proteja patrimoniul cultural și de a permite continuarea în siguranță a lucrărilor de infrastructură.
„Aceste cercetări vor scoate la lumină detalii prețioase despre trecut și vor permite desfășurarea în condiții de siguranță a lucirilor de construcție,” spune Sergiu Popovici, director interimar al Agenției Naționale Arheologice.
„Ne asigurăm că toate lucrările respectă normele naționale și internaționale privind protejarea patrimoniului cultural și a mediului,” a subliniat Corneliu Busuioc, expert în mediu în cadrul proiectului #SAASM.
Subpoiectul include construcția unei magistrale de apă pe o lungime de 97 km pe traseul Cahul – Lebedenco – Pelinei – Găvănoasa – Vulcănești – Alexandru Ioan Cuza și extinderea sistemului de alimentare cu apă în localitățile Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca, Nicolaevca (raionul Cahul), precum și în zona Stației de Cale Ferată Vulcănești (raionul Vulcănești).