Producătorii și exportatorii de nuci din țară au solicitat suportul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), pentru a facilita accesul la subvenții din Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Rurală. În cadrul unei ședințe organizate la MADRM, reprezentanții asociației de profil au vorbit despre problemele cu care se confruntă și care stagnează dezvoltarea sectorului, de la înființarea plantațiilor până la comercializarea producției și accesarea de noi piețe de desfacere, informează PROVINCIAL.
În aceeași ordine de idei, conform demersului, principalele subiecte abordate au vizat necesitatea actualizării Legii privind culturile nucifere; politica de subvenționare; susținerea și responsabilizarea producătorilor autohtoni de material săditor; crearea unei cooperative a producătorilor de nuc și alte culturi nucifere.
„Cultura nucului este o una strategică pentru economia țării, vrem să oferim suportul necesar pentru a susține dezvoltarea sectorului, să contribuim la înlăturarea efectului de monopol în procesul de export și să facilităm plasarea produsului de calitate pe piața externă. Din acest considerent vrem să cunoaștem care sunt elementele sensibile pentru a crea o ramură competitivă”, a declarat Mincu.
În contextul subiectelor propuse spre discuție, Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, a remarcat că în prezent, o bună parte din livezi sunt plantate cu soiuri ce nu corespund cerințelor pieței. De asemenea, cheltuielile pentru înființarea unei livezi de nuci clasice și intensive, diferă, din acest considerent consideră că subvențiile necesită a fi acordate diferențiat, în funcție de densitatea de plantare, soiuri de nuci, etc.
„Costurile de înființare a unei plantații de nuc diferă. Astfel, consider că, pentru 100-125 pomi per hectar este necesar ca valoarea subvenției să fie de 14 mii de lei, pentru 126-178 pomi – 20 de mii de lei per hectar, iar pentru densitatea de 178-358 de pomi suma să constituie 30 de mii de lei per hectar. Cred că, este un lucru firesc, deoarece cheltuielile de înființare sunt diferite. Cu cât schema de plantare este mai densă, cu atât subvențiile trebuie să fie mai mari. Totodată, este necesar ca producătorii să treacă la producerea nucilor în sistem intensiv și să planteze soiuri noi. De multe ori, producătorii înființează livezile de nuc fără a lua în calcul dacă soiul plantat este sau nu productiv sau solicitat pe piață, iar o bună parte din plantații oferă mai puțin de jumătate de tonă per hectar, fiind soiuri slab productive și livezi bătrâne”, a precizat Oleg Tîrsînă.
La final părțile au conchis că, crearea unui Consiliu pe filiera de produs ar facilita comunicarea dintre autorități și producători, ar contribui la identificarea unei formule de susținere a acestora și ar spori dezvoltarea sectorului.
Dina Roșca