Vicepremierul Vladimir Bolea a efectuat o vizită de lucru în raionul Drochia. Oficialul a avut un schimb de opinii cu agricultorii din regiune și cu reprezentanții autorităților publice locale. Audiența a fost informată despre reformele inițiate de minister și proiectele investiționale planificate, ce vor facilita lansarea, extinderea și durabilitatea întreprinderilor agricole.
“Sarcina noastră este să aducem viața în sate. Acest lucru se va întâmpla doar dacă vom dezvolta afacerile. Din bugetul statului și cu suportul partenerilor internaționali vor fi făcute investiții pentru a reuși industrializarea la scară mică a zonelor rurale”, a comunicat Vladimir Bolea.
De asemenea, au fost analizate avantajele competitive ale regiunii și potențialul de dezvoltare a fermelor zootehnice, de reabilitare a sistemelor de irigare, de creare a cooperativelor, precum și de utilizare a tehnologiilor de lucrare a pământului, care să prevină degradarea solului și să sporească productivitatea plantațiilor.
Agenda vizitei a inclus un șir de vizite la întreprinderile agricole. Inițial, oficialul a mers la compania moldo-germană Südzucker-Moldova, fiind unul din liderii pe piața producției de zahăr din țara noastră. Potrivit administratorilor, compania reușește să obțină performanță pentru că acordă o atenţie deosebită tehnologiilor inovative, instruirii personalului și metodelor de prelucrare a solului.
Întreprinderea reușește să își asigure resursele energetice, datorită prelucrării şi transformării borhotului de sfeclă în biogaz, ce este ulterior utilizat în procesul de producere a zahărului. Anual, în plin sezon, la fabrică își desfășoară activitatea peste 700 de angajați. În prezent, programul de lucru este organizat în trei ture, cu implicarea a circa 120 de angajați. Compania Südzucker-Moldova a fost creată în anul 2001, datorită investițiilor efectuate de concernul german Südzucker AG Mannheim/Ochsenfurt. În acest scop au fost unificate trei fabrici de zahăr din Donduşeni, Făleşti şi Drochia.
Ulterior, Vladimir Bolea s-a deplasat în localitatea Chetrosu, unde a vizitat una dintre cele mai mari ferme zootehnice specializată în creșterea iepurilor. Fermierul a menționat că și-a lansat afacerea în anul 2014. Pe parcursul anilor, a sporit productivitatea șeptelului de animale și a dezvoltat capacitățile de sacrificare și prelucrare. În acest scop, statul a oferit suport financiar de peste 5 milioane de lei, prin mecanismele de subvenționare. În prezent, capacitatea de abatorizare a fermei este de circa 1000 iepuri pe zi. Carnea obținută este vândută în rețelele comerciale din țară. Fermierul a nominalizat și necesitățile de tehnologizare și retehnologizare a afacerii, sugerând modificări de majorare a plafonului de subvenționare pentru producerea cărnii de iepure.
Ultima destinație a fost o afacere agricolă din localitatea Sofia. Proprietarul afacerii practică mai multe activități agricole. În prezent, cultivă culturi cerealiere și oleaginoase pe o suprafață de 2800 ha. Totodată, antreprenorul deține și o exploatație zootehnică, cu un efectiv de peste 400 de vaci de lapte, rasa autohtonă. În scopul utilării tehnologice a fermei cu echipament modern, îmbunătăţirii calităţii şi sporirii competitivităţii producţiei, în ultimii 9 ani, întreprinderea a beneficiat de peste 11 milioane de lei din bugetul de stat. Ferma asigură cu locuri de muncă circa 90 de locuitori din regiune. Antreprenorul planifică proiectarea unui sistem de valorificare a gunoiului de grajd. Tot el susține că spațiile de întreținere i-ar permite să-și mărească efectivul de animale, însă cea mai mare problemă cu care se confruntă este lipsa serviciilor specialiștilor veterinari.
În raionul Drochia, activează peste 100 de agenți economici în sectorul agricol. Aceștia cultivă preponderent culturi de câmp.