Andrei Năstase, fost ministru de Interne, fost deputat, a petrecut ziua de ieri la Căușeni. A mers prin piață, la muzeu, la primărie sau la câteva societăți – producători autohtoni, unde oamenii au povestit despre cum trăiesc, cu ce probleme se confruntă, de ce sunt atât de dezamăgiți și necăjiți.
„Am identificat împreună soluții ce ar putea fi aplicate la nivel central și local. Au avut mari speranțe și au acordat toată încrederea lor unei guvernări care a promis mult și a făcut puțin. Dar supărările causenenilor nu se opresc aici. Oamenii sunt consternați și spun că din cauza unor inginerii cu interes politic ei au rămas acum și fără primarul din centrul raional, cu toate că l-au votat cu peste două treimi din voturile liber exprimate. Este clar că fără intrigile și schemele puterii o astfel de nedreptate nu se putea întâmpla.
Dar oamenii din partea locului mai au ceva la inimă. Ei țin minte mereu ororile războiului de la Nistru din 1992, iar când atingi acest subiect parca ar retrăi la propriu acele clipe sângeroase”, spune Năstase.
El le-a transmis că crezul său rămâne neschimbat, veteranii trebuie să-și consolideze forțele într-o singură entitate, una respectată, una de care să țină cont și chiar să se teamă orice guvernare din această țară.
„Atâta timp cât numărul ștampilelor îl va întrece pe cel al eroilor, lucrurile vor rămâne neschimbate. Vasile Darii, omul care are grijă de ordinea din sediul primăriei Căușeni este unul dintre cei care s-a înrolat ca voluntar chiar din primele zile de război. ” Păzeam drumul care duce spre Lesnaia, spre Ucraina, căci anume pe acolo se întâmplă să treacă separatistii,” ne povestește veteranul. „Intr-o bună zi am oprit o mașină în care se afla un ofițer superior din cadrul Armatei a 14-cea, împreună cu un grup de soldați. Am chemat poliția și i-am predat pe toți, iar mai târziu am aflat că aveau informații importante pentru ai noștri.” Si-a amintit cu căldură și de regretatul Eugen Pâslaru, deputat în primul parlament și președinte al raionului Căușeni din acea perioadă, de modul cum organiza cetățenii pentru a-si apară propriile case. „Sa fie pace, sa nu fie război, că celelalte le facem noi pe toate”, ne-a spus veteranul înainte de a porni la drum”, menționat Năstase.