Renovarea și modernizarea Casei de Cultură din satul Holoșnița, raionul Soroca, a fost posibilă datorită finanțării obținute de către autoritățile locale în cadrul acestui Program Național. Acum, aici sunt organizate toate evenimentele importante pentru comunitatea cu o populație de peste 1200 de locuitori, dintre care în jur de 170 sunt copii.
Clădirea Casei de Cultură, cu o vechime de peste patru decenii, nu fusese reparată nici măcar cosmetic în ultimii 30 de ani. Astfel, aceasta ajunsese într-o stare deplorabilă și nu mai putea găzdui evenimentele cultural-artistice așteptate de către oamenii din sat.
Proiectul de renovare a inclus lucrări de reabilitare a pereților, pardoselii și tavanului, totodată a fost înlocuit întreg sistemul electric. De asemenea, a fost reparată și amenajată scena. În plus, au fost achiziționate costume naționale, instrumente muzicale, mobilier modern și confortabil, echipament tehnic și 11 calculatoare. Acum, Colectivul artistic ”Steluțele Nistrene”, format din elevi și Ansamblul folcloric ”Busuioc”, format din seniori din Holoșnița, îmbrăcați în costume naționale, pot reprezenta cu mândrie satul la diferite concursuri zonale și naționale, promovând astfel tradițiile și frumusețile culturale ale comunității.
Și biblioteca satului, care activează în Casa de Cultură, după renovarea edificiului este frecventată de un număr mult mai mare de copii. Primarul satului, Rodion Pădure, spune că acest proiect era absolut necesar pentru comunitate, având în vedere că anterior localnicii nu aveau un spațiu adecvat pentru adunări publice și manifestări culturale.
„Datorită proiectului implementat prin Programul ‘Satul European’, comunitatea noastră dispune acum de un loc amenajat și dotat, unde oamenii se întâlnesc, socializează și chiar petrec aici nunți și cumetrii. După renovare, condițiile sunt mult mai bune și evenimentele cultural-artistice, dar și adunările sunt acum accesibile întregului sat. Cred că această realizare va spori viața culturală a comunității și va contribui la păstrarea și promovarea tradițiilor locale. Suntem recunoscători autorităților statului pentru sprijinul financiar, fără de care nu am fi reușit să realizăm acest proiect important pentru săteni”, a adăugat primarul.
Valoarea totală a proiectului de la Holoșnița este de aproximativ 2 milioane de lei, bani alocați de Guvernul R. Moldova prin FNDRL.