Este nevoie să-i dăm apă bebelușului în primele șase luni? Poate mama consuma cafea în timp ce alăptează? Are voie mama să mănânce fructe și legume de culoare roșie? Răspuns la acestea, dar și alte întrebări despre alăptare l-au aflat mai multe femei însărcinate, mame și tineri părinți, la Ialoveni, acolo unde a ajuns Caravana Alăptării.
Persoanele care au participat la discuții s-au familiarizat cu pozițiile de atașare corectă a bebelușului la sân, au aflat despre alimentele pe care le pot consuma mamele în timpul alăptării. Specialiștii au răspuns la întrebările mămicilor despre beneficiile și durata alăptării, importanța vaccinării la timp a copiilor și riscurile alimentației artificiale.
„Mi-am alăptat primul copil un an și șapte luni și pe al doilea tot planific să-l alimentez la sân. Prin alăptare se formează o conexiune puternică între mamă și copil. Acest eveniment este foarte benefic pentru mămici și viitoarele mămici, deoarece ne oferă posibilitatea să aflăm informații veridice de la specialiști. Deși avem acces la internet, foarte multe femei nu sunt încă suficient de informate și cred în mituri, care sunt periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil”, spune Stela Begu, care este în așteptarea celui de-al doilea băiețel.
Una dintre femeile care a venit la eveniment pentru a pune întrebări legate de alăptare este și Cristina Grigorița, mamă a trei copii.
„Pe primul copil l-am alăptat un an și zece zile, pe al doilea un an și două luni, iar cu al treilea copil sunt în proces de alăptare. Alăptarea este foarte benefică pentru sugar. Anticorpii care sunt transmiși prin laptele matern formează imunitatea copilului și îl protejează de bolile infecțioase. Eu m-am informat foarte bine despre ce alimente ar trebui consumate în timpul alăptării. Chiar din maternitate am mâncat căpșuni. Consum în continuare roșii, fructe, legume, leguminoase”.
Mihaela Ghimp este viitoare mămică și vrea să-și alăpteze fetița cât mai mult timp.
„Laptele matern ajută la hidratarea copilului, nu doar îi potolește foamea. La acest eveniment am aflat foarte multe lucruri noi, în special despre alimentația mamei care alăptează. Pentru mine au fost interesante și tehnicile de atașare a copilului la sân. Eu sunt la prima experiență și această informație îmi este foarte utilă. Am mai aflat că pentru a spori cantitatea de lapte, copilul trebuie alimentat la sân cât mai des”.
Potrivit specialiștilor, în primele șase luni, copilul nu are nevoie de alte alimente decât de laptele matern. OMS recomandă alăptarea exclusivă până la şase luni, hrana complementară fiind introdusă în paralel cu alăptarea, indicată până la vârsta de doi ani și după.