Se spune, pe bună dreptate, că omul sfințește locul. Și se mai zice, în ultimul timp, că „lupii tineri” din politica moldovenească, după ce au fost școliți prin România, prin Occident, sunt mai activi, mai incisivi, încercând să-și facă un „loc sub soare” prin inteligența și cunoștințele lor, prin activismul lipsit de inhibiții. Spre deosebire de „lupii bătrâni”, care au intrat în politică având în spate vechi năravuri și mentalitate de homo sovieticus. Nu-i vorbă, și printre aceștia mai sunt excepții, dar care, de regulă, confirmă regula.
Unul dintre acești tineri din noua generație, care au dovedit, prin fapte, că nu doar vor, dar și pot, este Mihai Olărescu, aspirant la funcția de edil-șef al orașului Cimișlia. Mulți îl cunosc deja, și mai mulți îl vor cunoaște mai îndeaproape, când va ajunge primar. Așadar, să vorbească faptele!
Mihai Olărescu a fost ales în funcția de președinte al raionului Cimișlia în luna iulie a anului 2015, din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM). De-a lungul celor doi ani și jumătate, cât s-a aflat în acest post, Consiliul Raional Cimișlia, condus de Mihai Olărescu, a realizat mai multe proiecte sociale și de infrastructură.
În sprijinul celor nevoiași
O bună tradiție, lansată acum doi ani, a devenit donarea de ochelari tuturor persoanelor din raion, care au nevoie de o nouă pereche de ochelari, dar nu au bani ca să și-i cumpere, precum și dotarea cu utilaj și mobilier a Spitalului Raional, grație unor relații strânse cu mai multe organizații internaționale.
De asemenea, autoritățile locale de nivelul doi au sprijinit construcția și reabilitarea a mai multor centre de sănătate din raion. Astfel, a fost reparată capital secția de Reabilitare și Îngrijiri Paliative din cadrul Spitalului Raional, a fost finalizată construcția Centrului de Sănătate (CS) din satul Marienfeld, fiind lansată, în paralel, și construcția unui CS în satul Mihailovca.
Un alt proiect, inițiat cu scopul de a atrage tineri specialiști în raionul Cimișlia, este reparația capitală a unui bloc cu 46 de apartamente, în care vor locui specialiști tineri din sfera bugetară.
O prioritate a Consiliului Raional, condus în acești doi ani de către Mihai Olărescu, a devenit susținerea și îmbunătățirea condițiilor de muncă a angajaților structurilor de forță și situații excepționale. Astfel, Inspectoratul de Poliție din Cimișlia a beneficiat de o susținere deosebită în cadrul lucrărilor de reparație a mai multor blocuri, precum și dotarea acestuia cu echipamente necesare în cadrul activităților operative.
Un alt proiect, în valoare de 500.000 de dolari, desfășurat în comun cu Ambasada SUA la Chișinău și cu Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, este construcția unei noi Unități de Pompieri și Salvatori, la construcția căreia a contribuit financiar și Consiliul Raional.
Investiții în viitorul societății
Un alt succes al echipei conduse de Mihai Olărescu îl constituie rezultatele obținute în domeniul învățământului. Grație obținerii unui grant în valoare de 4,4 milioane de lei, este asigurată incluziunea socială a elevilor în cadrul școlilor de circumscripție din satele Lipoveni și Gradiște. De asemenea, s-a reușit atragerea de investiții, în valoare de 700.000 de dolari americani, pentru renovarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia.
Investițiile în domeniul educației, în cei doi ani cât a fost președinte al raionului Cimișlia Mihai Olărescu, au depășit suma de 20 de milioane de lei. Pe lângă alte trei microbuze școlare, donate de către Guvernul României, autoritățile au mai cumpărat alte două microbuze, pentru a asigura deplasarea elevilor la instituțiile de învățământ de circumscripție.
Pe lângă aceste eforturi, grație unei bune colaborări cu autoritățile publice centrale și cu mai mulți investitori, s-a reușit renovarea infrastructurii şcolare. Au fost asigurate practic toate instituțiile de învăţământ cu săli sportive, cantine şi blocuri sanitare, dotate la standarde europene.
Pe fundalul activităților sociale, Mihai Olărescu a pus baza unor colaborări frumoase cu mai multe regiuni din Letonia, România și China. De asemenea, acesta a reușit să convingă un agent economic din afara țării să investească în orașul Cimișlia și să creeze circa 300 de locuri de muncă.
Întreprinzătorii, sarea pământului
Un imbold pentru dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii din regiune au servit și desfășurarea concursurilor „Întreprinzătorul anului” și „Ziua Agricultorului”, în cadrul cărora sunt selectați și premiați cei mai de succes agenți economici.
În decursul a doi ani, echipa condusă de Mihai Olărescu a reușit să identifice finanțări pentru construcția a două porțiuni de drumuri regionale. Acestea urmează să asigure o interconexiune rutieră modernă a raioanelor Căușeni, Cimișlia și Leova.
Susținerea veteranilor de război din raion și a familiilor acestora a fost, de asemenea, o prioritate pentru Mihai Olărescu. Aceștia au beneficiat cu regularitate de ajutoare materiale oferite de către consiliul raional. El promite că la fel va fi și în cazul în care va fi ales în funcția de primar.
O premieră deosebită pentru raionul Cimișlia a fost inaugurarea monumentului în memoria ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial. Realizarea acestui monument, a Complexului Muzeistic și a zonei de acces pietonal ,,Scara Prahovei”, a fost posibilă grație unei conlucrări frumoase între raionul Cimișlia și Județul Prahova, România.
Buna desfășurare a proiectelor destinate tinerilor se datorează, în mare măsură, faptului că Mihai Olărescu a fost unul dintre cei mai tineri președinți de raion. Tinerii activi sunt premiați anual în cadrul „Galei raionale a tinerilor”, au parte de un Centru al Tinerilor și sunt implicați activ în procesul de consolidare a democrației locale.
În pofida mijloacelor financiare restrânse, activitățile sportive la nivel raional s-au desfășurat la nivel înalt, la fel ca și susținerea sportivilor care participă la competițiile naționale și internaționale, ceea ce a constituit una din prioritățile echipei lui Mihai Olărescu.
Colaborarea autorităților cu Fondul Ecologic Național, a facilitat implementarea unui proiect de management al deșeurilor la nivel raional. Astfel, 10 milioane de lei au fost investite în procurarea mai multor autospeciale și excavatoare, precum și la amenajarea gunoiștii din satul Mihailovca.
Printre succesele echipei lui Mihai Olărescu se numără: Înregistrarea oficială a Festivalului Strugurelui, drept un brand al raionului Cimişlia, proiecte de iluminat stradal cu becuri de tip LED, în mai multe localități din raion, desfășurarea primei etape a raliului de la Cimișlia și multe altele.
Bineînțeles, despre omul și funcționarul Mihai Olărescu s-ar putea vorbi la nesfârșit. Ne oprim însă aici, fiind siguri că cititorii noștri s-au convins că el pentru funcția de primar al orașului Cimișlia el este omul potrivit la locul potrivit. Fiindcă a dovedit, prin fapte, acolo unde a activat, că el este un om de cuvânt, nu aruncă vorbe în vânt, și dacă a promis, ața a și făcut! Aveți șansa să faceți schimbarea, spre binele tuturor, al dumneavoastră și al copiilor!