Campania națională de promovare și susținere a turismului intern NeamPornit a ajuns în raioanele Dondușeni și Briceni. Pe agenda vizitei au fost localitățile: Teleșeuca, Pocrovca, Sudarcași Țaul din raionul Dondușeni, precum și satele Larga, Coteala, Pererîta și Corjeuți din raionul Briceni.
Startul vizitei a fost satul Teleșeuca, agropensiunea „Hanul Nordic”, mărturii ale vieții boierilor din Nordul Moldovei. La Hanul Nordic beneficiezi de cazare în casa tradițională cu comodități moderne și odihnă diversă în stilul de viață a moldovenilor localnici. Agropenisiunea dispune și de o sală de conferințe unde pot fi organizate seminare, teambuilding-uri etc.
Traseul campaniei NeamPornit a continuat în satul Pocrovca, acolo unde trăiesc puțin peste 1000 de „cațapi” sau „staroveri”, creștini ortodocși de rit vechi. Tradițiile vechi ale lipovenilor încă persistă aici: de la mic la mare beau ceai din samovare, bărbații sunt obligați să poarte brâu – lucru ce denotă statornicie, iar în fiecare sâmbătă, femeile, copiii și bărbații participă la ritualul de a face baie. Practic în toate gospodăriile din sat există „băi negre”.
Harta turistică a campaniei NeamPornit a fost marcată de vizita la Muzeul Radioului care se află în satul Sudarca, raionul Dondușeni, în cadrul Liceul Mihai Eminescu. Acest muzeu îl gestionează un tânăr pasionat de aparate radio și tehnică din secolele XIX-XX, iar majoritatea aparatelor funcționează, acestea fiind reparate de tânărul muzeograf.
Traseul a continuat în localitatea Țaul, care impresionează cu mai multe obiective, printre care și Muzeul istorico-etnografic al satului Țaul, care are peste 3000 de exponate. De asemenea, membrii echipei de promotori ai turismului intern au vizitat Palatul Culturii care deține și el un muzeu, cu diplomele obținute de colectivele artistice, costumele artiștilor locali și alte exponate. Un popas memorabil a fost la unul dintre cele mai mari monumente ale naturii din Moldova – Parcul Țaul, care are o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km.
Agenda turistică în satul Țaul, raionul Dondușeni, s-a încheiat cu vizita la pensiunea „Hai la Nea Ion”, care oferă tratamente cu apiterapie sau terapia prin zumzet. De asemenea, aici te poți caza și savura din cele mai delicioase bucate specifice locului.
“Cea de-a doua zi a expediției NeamPornit a început în satul Larga, raionul Briceni, unde am găsit biserica de lemn din localitate – o bijuterie arhitecturală unică din Republica Moldova. Biserica de lemn „Sfînta Treime”, ridicată în anul 1897, are faima uneia dintre cele mai frumoase biserici de lemn din țară, fiind inclusă în Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de Stat.
Ne-a impresionat, apoi, Parcul din Pavlovca, fondat între anii 1900–1908 de către nobilul A. Krupenski. Acesta are o suprafață de 18,3 ha și este arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică, consider a fi al doilea cel mai valoros parc din țară, cedând doar parcului Țaul.
NeamPornit a participat și la Festivalul Hangul din Coteala, care este caracterisic printr-un tip de dans unic din punct de vedere coregrafic în tot arealul românesc. În acest dans se prind doar bărbaţii care cunosc foarte bine mișcările de dans, ce presupun o coordonare orchestrată a muşchilor, a braţelor, picioarelor și capului.
O altă localitate marcantă din punct de vedere turistic, în cadrul campaniei NeamPornit, a fost satul Pererîta, raionul Briceni, recunoscut în lume prin Casa-muzeu “Grigore Vieru”. Camerele micuței case conâin lucruri care au aparținut familiei poetului, dar și alte exponate autentice din anii 1930-1940.
La Pererîta veți fi fascinat de Zamca, o rezervație înconjurată de Prut, în forma simbolului omega. La sudul localității găsiți meandrul de la Pererîta, arie protejată din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic.
Dacă tot ați ajuns aici, recomandăm să treceți apoi pe la Stânca Țiglău din satul Corjeuti, care este ca o poartă mereu deschisă oaspeților. Localitatea se mândrește cu un peisaj – perlă a patrimoniului natural, unde Stânca Ţiglău se ridică deasupra văii cu circa 80-90 de metri, fiind plină cu peşteri naturale. La poalele ei curge lin râul Lopatinc, un afluent de stânga a Prutului.”
Lucuitorii satului Corjeuți, care au adus Parisul în Moldova, se bucură de un Turn Eiffel doar al lor, construit în curtea restaurantului „La Paris”, în numele capitalei franceze, care i-a adăpostit pe mulți dintre localnicii care au adus tradițiile franceze în Moldova. Restaurantul aplică stilul francez de ospitalitate, respectând tradițiile culinare specifice bucătăriei franceze, îmbinate organic cu bucătăria tradițională moldovenească. În câțiva ani, acest restaurant a devenit cartea de vizită a satului și a raionului Briceni, astfel devenind și o atracție turistică de luat în calcul.