Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova cu susținerea Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene a continuat la Cahul, în regiunea de sud a Republicii Moldova, în incinta Universității de Stat „B.P.Hasdeu” campania de popularizare a profesiei didactice și de promovare a instituțiilor pedagogice.
La eveniment au participat studenții anului final de la specialitățile pedagogice de la Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat „Gr. Țamblac” din Taraclia, Colegiul „Iulia Hașdeu” din Cahul, Colegiul „Mihail Ciachir” din Comrat, profesorii tineri angajați în licee, gimnazii și grădinițe, învingători ai concursului „Pedagogul anului”, rectori, directori de licee și peste 100 de elevi din sudul Republicii Moldova, viitori absolvenți de liceu și gimnaziu.
Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a vorbit despre importanța profesiei de pedagog, aceasta fiind fundamentală pentru educarea profesioniștilor și viitorilor cetățeni ai Republicii Moldova. Ministerul Educației și Cercetării acordă un șir de facilități celor care optează pentru cariera didactică: burse mai mari pentru studenții de la profilul pedagogic, o indemnizație pentru cadrele didactice debutante în sumă de 120 000 de lei în primii trei ani de activitate, compensații pentru achitarea facturilor la încălzire și energie electrică, precum și 0,75 normă didactică pentru un salariu întreg. Ministerul Educației și Cercetării face tot posibilul să atragă cadre tinere în sistemul educațional și continuă să întreprindă acțiuni pentru creșterea atractivității profesiei de pedagog, dar și pentru motivarea lor de a rămâne în sistem, de a crește profesional.
Rectorul Universității de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul Sergiu Cornea a trecut în revistă oportunitățile de formare profesională în domeniul „Științe ale educației”, prezentând oferta educațională a universității, multiplele posibilități ale instituţiilor de învățământ superior, dar și a accentuat faptul că o deosebită atenție este acordată specialităților cu profil didactic.
La cele trei paneluri de discuții cu studenții de la specialitățile pedagogice, cu tinerii specialiști debutanți și cu profesorii, câștigători ai Concursului „Pedagogul Anului” viitorii specialiști s-au putut familiariza atât cu oportunitățile de formare profesională în domeniul „Științe ale educației”, cât și cu facilitățile pentru studenții de la această disciplină, dar și cu avantajele la absolvire și la angajare.
Evenimentul s-a încheiat cu activități în atelierele practice de prezentare a ofertelor educaționale de la instituțiile de învățământ superior și de la colegiile pedagogice. Potențialii viitori pedagogi au manifestat interes pentru programele educaționale. Elevii participanți la eveniment au primit materiale promoționale cu îndemnul „Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor” și au avut parte de un program artistic.
Campania de promovare a carierei didactice „Profesori buni, țară prosperă. Alege să devii profesor!” va continua în nordul țării, la Bălți.